Blondie migdałowe z białej fasoli i banana, fit, wegańskie

BLONDIE migdałowe z białej fasoli i banana, fit, wegańskie

W internecie wciąż trwa agresywny szturm brownie, więc w ramach odpoczynku od kakao, warto upichcić blond ciasto o konsystencji zbliżonej do marcepana, które w poniższym wydaniu powala na blat aromatem i smakiem. Strączki są w nim niewyczuwalne, ale na wszelki wypadek lepiej nie wspominać o tym niewygodnym składniku osobom, które częstujemy naszym blondie fasolowym z pomarańczowo-migdałową nutą, bo może to poważnie rzutować na ich odbiór organoleptyczny. Uprzedzenia w narodzie są bowiem mocno zakotwiczone. Tajemnicę najlepiej wyjawić już po wszystkim, a niektórym nawet dopiero na łożu śmierci. A prawda jest taka, że fasola jest prawie bezsmakowa i ma fajną konsystencję, dlatego stanowi świetną bazę do wszelkich ciast i innych deserów, zwłaszcza kremowych. W Polsce jest pod tym względem niedoceniana – jej uśpiony potencjał cukierniczy wciąż czeka na eksplozję.

Ciasto z białej fasoli i banana według mojego przepisu możemy zrobić również w wersji bezglutenowej, a dla odmiany możemy je upiec w formie babeczek.

Tym, którzy z powodu problemów trawiennych boją się strączków, proponuję przeczytać mój wpis o tym, jak jeść strączki, żeby nie wybuchnąć.

Migdałowe ciasto z białej fasoli i banana – SKŁADNIKI

6 porcji

  • biała ugotowana fasola ze słoika lub puszki – ok. 240 g, bez zalewy
  • 1 dojrzały banan (110 g)
  • 100 ml soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 6–8 łyżek ksylitolu lub ewentualnie cukru – u mnie 8 łyżek ksylitolu
  • 5 łyżek (50 g) mąki pszennej razowej lub innej, np. owsianej bezglutenowej
  • 7 łyżek (60 g) mąki z migdałów (można zblendować migdały)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 małej laski wanilii

Migdałowe ciasto z białej fasoli i banana – WYKONANIE

  1. Opłukaną pod bieżącą wodą i odsączoną fasolę, banana, sok, skórkę z pomarańczy oraz wanilię blendujemy na gładką masę.
  2. W dużej misce mieszamy suche składniki: ksylitol, mąkę, zmielone migdały i sodę.
  3. Wlewamy masę fasolową i łączymy dokładnie wszystkie składniki.
  4. Ciasto przekładamy do małej, silikonowej formy (moja ma 19 cm średnicy) i pieczemy przez 50–60 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Wegańskie blondie możemy zrobić również w formie babeczek, ale wtedy trzeba piec je trochę krócej.

Bon appétit !

9 myśli na temat “BLONDIE migdałowe z białej fasoli i banana, fit, wegańskie

  1. Zrobiłam dzisiaj, ale z nagłego 😉 braku fasoli białej, dałam czerwoną i…… też fajnie smakuje 😉 – mniam <3

    1. Wszystkie fasole smakują bardzo podobnie, więc można użyć każdej, nawet czarnej, ale wtedy wyjdzie brownie bez kakao. 😉

    1. Akurat sok jest potrzebny do zamaskowania smaku fasoli i reakcji z sodą. A skórka pomarańczowa dodaje fajnego aromatu, ale ewentualnie można ją pominąć.

Dodaj komentarz