Wegański krupnik z grzybami - bez mięsa, fit

Wegański KRUPNIK z grzybami – bez mięsa, fit

Jak podaje Wikipedia, krupnik to „zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, bądź zasypana kaszą jęczmienną (reg. „krupy”) lub ryżem. Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone”. Mój – a właściwie mojej rodzicielki – łatwy przepis jest cruelty free oraz heart attack free, a więc bez mięsa, ale całkiem na bogato, bo i z pyrami, i z krupą – wreszcie wyjaśniło się, co oznacza nazwisko jurorki z „Tap Madyl”. Zamiast grzybów suszonych wystąpiły fajowe boczniaki, które w miarę potrzeby można zamienić na pieczarki. A żeby było jeszcze bardziej swojsko i kolorowo dorzuciłam gratis brukselki.

Wegański krupnik zyskuje z czasem, jest gęstszy i smaczniejszy na drugi dzień, na trzeci dzień już nic z niego nie zostanie.

 

Wegański krupnik fit z grzybami – SKŁADNIKI

  • 3 litry bulionu warzywnego tradycyjnego lub bulionu z resztek
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 120 g kaszy jęczmiennej wiejskiej – ilość wg uznania
  • 200 g boczniaków lub pieczarek
  • 15 brukselek
  • 5 ziemniaków (ok. 500 g)
  • 1 łyżka (lub więcej) jasnego sosu sojowego
  • sól, pieprz

DO PODANIA

  • natka pietruszki

 

Wegański krupnik fit z grzybami – WYKONANIE

  1. Zagotowujemy bulion, wrzucamy pokrojoną w półplasterki marchew, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek oraz przepłukaną na sicie kaszę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu.
  2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w paski grzyby, przekrojone na połówki brukselki, pieprz oraz nieco soli i gotujemy przez co najmniej 20 minut.
  3. Na koniec doprawiamy zupę sosem sojowym.

Podajemy np. z posiekaną natką pietruszki.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz