Wegańska zapiekanka makaronowa z brokułami i serem

Wegańska ZAPIEKANKA makaronowa z brokułami i „serem”

Pyszna, serowa, wegańska zapiekanka makaronowa, na którą skusił mnie kulturysta na pełnowartościowej diecie roślinnej z kanału Vegan Gains (filmik z przepisem)Nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła trochę tego i owego.

Jeśli nie przepadasz za sosami na bazie kalafiora, do zrobienia tej zapiekanki możesz użyć sosu „serowego” z cukinii, kukurydzy i nerkowców.

 

Wegańska zapiekanka makaronowa – SKŁADNIKI

4 porcje

SOS

  • 3 i ½ szklanki surowego pokrojonego kalafiora
  • 1 szklanka mleka owsianego niesłodzonego
  • 6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych (dla serowego smaku)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • ½–1 łyżeczka musztardy
  • 85 g tofu naturalnego
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki tymianku (dodałam szałwię)
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ¾ łyżeczki suszonej papryki wędzonej
  • ½ łyżki suszonej cebuli
  • kilka suszonych pomidorów nie z oleju
  • sól, pieprz

POSYPKA

  • 1 kromka chleba razowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych

MAKARON I WARZYWA

  • 4 szklanki pokrojonych brokułów i fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej) w dowolnych proporcjach
  • 1 szklanka makaronu razowego (dodałam 2 szklanki)
  • kilka pomidorków koktajlowych (niekoniecznie)

 

Wegańska zapiekanka makaronowa – WYKONANIE

  1. Kalafior gotujemy 10 minut, najlepiej na parze. Wrzucamy go do blendera razem z pozostałymi składnikami sosu i blendujemy na gładką masę.
  2. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuły i fasolkę gotujemy na parze 5–10 minut.
  3. Makaron, brokuły, fasolkę oraz sos mieszamy w dużej misce i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy przekrojone pomidorki.
  4. Kromkę chleba i płatki drożdżowe miksujemy niedokładnie lub rozgniatamy w dłoniach i posypujemy makaron z warzywami.
  5. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz