Zapiekanka pasterska / wiejska, wegański shepherd's pie

Zapiekanka pasterska / wiejska, wegański shepherd’s pie

Shepherd’s pie oraz cottage pie to angielskie zapiekanki – pasterska i wiejska, tradycyjnie składające się z mielonego mięsa zapieczonego pod grubą warstwą puree ziemniaczanego. Moja roślinna i dużo zdrowsza wersja pod tłuczonymi pyrami skrywa smakowicie doprawiony farsz (czy też potrawkę) strączkowo-pieczarkowy.

Wegańska zapiekanka pasterska / wiejska – SKŁADNIKI

forma o wymiarach minimum 19 x 29 cm

6 porcji

  • 2 duże cebule czerwone
  • 500 g pieczarek
  • 1 bardzo duża marchew
  • 250 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 5–8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ok. 250 g ugotowanej soczewicy zielonej lub brązowej, z puszki lub ugotowanej w domu
  • 100 g groszku zielonego, z puszki lub mrożonego
  • 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (niekoniecznie)
  • 4–5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • sól, dużo pieprzu

Soczewicę oraz groszek z puszki należy odcedzić, przepłukać pod kranem i pozostawić na sicie przez 10 minut do odsączenia.

Puree ziemniaczane na wierzch

  • min. 1 kg mączystych ziemniaków (do pieczenia)
  • 100 ml (g) mleka / napoju owsianego
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól, pieprz biały / czarny, gałka muszkatołowa

Wegańska zapiekanka pasterska / wiejska – WYKONANIE

  1. Duży garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy z 3 łyżki wody, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż lekko się zeszkli. W razie potrzeby dolewamy wody.
  2. Dorzucamy starte na dużych oczkach pieczarki (ze skórką) oraz marchew i smażymy (bez dolewania wody), aż warzywa zmiękną, a część płynu odparuje.
  3. Wlewamy 250 ml wody, dodajemy liście laurowe, zmiażdżony w prasce czosnek, paprykę, tymianek, soczewicę oraz groszek i gotujemy przez ok. 15 minut.
  4. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i solą.
  5. Potrawkę posypujemy mąką kukurydzianą i mieszamy.
  6. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
  7. Farsz przekładamy do formy żaroodpornej i odstawiamy.
  8. Puree. Nieobrane ziemniaki kroimy na ćwiartki i gotujemy na parze do miękkości. Następnie lekko studzimy i obieramy. (Ziemniaki można też obrać, pokroić i ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić i nieco przestudzić.)
  9. Pyry miażdżymy (najlepiej w prasce do ziemniaków), dodajemy mleko, płatki drożdżowe oraz przyprawy i ugniatamy tłuczkiem do połączenia składników.
  10. Gładkie puree przekładamy łyżką na farsz, delikatnie rozprowadzamy na boki i widelcem lub łyżką rysujemy dowolne wzorki.
  11. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30 minut, aż wierzch puree się przyrumieni.

Jeśli część zapiekanki zostanie na drugi dzień, wystarczy podgrzać ją w piekarniku i kolejny obiad gotowy!

Smacznego !

Dodaj komentarz