Kolorowa, dietetyczna i całkiem pożywna sałatka, która smakuje wszystkim o każdej porze roku – z mango, fasolą i kolendrą oraz cytrynowym lub limonkowym dressingiem. Bez dodatku olejów, ale za to ze zdrowymi tłuszczami, których źródłem są awokado i orzechy. Przepis pochodzi ze świetnej książki Chroń i lecz swoje serce autorstwa chirurga, autorytetu w dziedzinie leczenia chorób układu krwionośnego, doktora Caldwella Esselstyna oraz jego żony Ann, która świetnie gotuje. Małżonkowie oraz ich dzieci od dziesięcioleci jedzą tylko rośliny, wnuki trochę krócej. Wszystkie przepisy kulinarne w książce są wegańskie i niskotłuszczowe, idealne również dla osób odchudzających się. Korzystając z okazji przypomnę, że na moim blogu większość receptur jest niskotłuszczowa, a wszystkie w 100% roślinne.
Sałatka z mango, fasolą i awokado – SKŁADNIKI
2 porcje
- 2 dojrzałe mango
- 1 puszka (250 g po odsączeniu) fasoli czerwonej lub czarnej, fasolę można też ugotować w domu
- ¼–½ czerwonej cebuli lub szczypior
- ½ szklanki kolendry
- ok. ¼ dojrzałego awokado lub garść orzechów włoskich (niekoniecznie)
- skórka otarta z 1 cytryny lub limonki
- sok z 1 cytryny lub limonki
- dowolna sałata – najlepiej unikać sałaty lodowej, która ma mało wartości odżywczych
Sałatka z mango, fasolą i awokado – WYKONANIE
- Mango, cebulę i awokado kroimy w kostkę.
- Fasolę płuczemy na sicie.
- Wszystkie składniki łączymy.
Podajemy na świeżej sałacie.
Bon appétit !
Sam wygląd zachęca do jedzenia i tak jak wygląda tak smakuje albo jeszcze lepiej. Znowu sobie robimy na kolację.