Fit donuty czekoladowe z kakao - pieczone, wegańskie

Fit DONUTY czekoladowe z kakao – pieczone, wegańskie

Od kiedy kilka lat temu przeszłam na pełnowartościowy niskotłuszczowy weganizm obchodzę tylko chude czwartki – bez wyjątków. Dzięki temu mogę zjeść ciastko i mieć ciastko, czyli mogę jeść zdrowe wegańskie oponki nawet codziennie i jednocześnie nie mieć oponki w pasie. Kiedyś przez wiele lat czułam się jak pączek, ale po zmianie diety na roślinną zaczęłam w końcu przypominać szczypiorek.

Pieczone fit donuty bez drożdży smakują raczej jak muffiny, a nie typowe pączki czy amerykańskie doughnuts (pączki z dziurką). W moim ujęciu „donut” odnosi się tylko do wizualnego wrażenia, a nie do samego smaku. Prawda jest taka, że drożdżowe pączki z piekarnika smakują jak zwykłe bułki, dlatego najlepiej po prostu upiec słodkie muffiny w kształcie donutów.

Fit donuty czekoladowe z kakao – SKŁADNIKI

ok. 10 „pączków”

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao lub karobu
  • 100 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • ¾–1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • 150 g dojrzałego banana
  • 100 g soku z pomarańczy
  • 120 g mleka (napoju) owsianego lub ryżowego

NA WIERZCH

  • ksylitol puder, czyli zblendowany ksylitol

Fit donuty czekoladowe z kakao – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. W dużej misce mieszamy suche składniki.
  3. Banana blendujemy z sokiem na gładki mus i razem z mlekiem łączymy dokładnie z resztą składników.
  4. Masę przekładamy do silikonowych foremek do donutów i pieczemy przez ok. 15 minut (lub do suchego patyczka) na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.

Donuty wyjmujemy z foremek dopiero po całkowitym wystudzeniu.

OBTACZANIE: do małej miski wsypujemy ksylitol puder i obtaczamy w nim (dociskając) babeczki. Ksylitol najlepiej zblendować tuż przed użyciem, żeby nie zdążył się zbrylić. 

Smacznego!

Wegańskie fit donuty czekoladowe z kakao przed upieczeniem
Wegańskie fit donuty czekoladowe z kakao przed upieczeniem

9 myśli na temat “Fit DONUTY czekoladowe z kakao – pieczone, wegańskie

  1. Czy wyjdzie z mąki orkiszowej razowej? Z ciekawości zapytam dlaczego zawsze używasz pszenicy, a nie orkiszu? Jakby nie było gluten z pszenicy jest gorszy niż inne pełnoziarniste mąki. Gdzie kupujesz pszenną? Z Eko sklepów?

    1. Orkisz to też pszenica, tylko że stara odmiana. 🙂 W każdym moim przepisie na blogu zamiast zwykłej pszenicy można użyć razowej mąki orkiszowej. A razową mąkę pszenną (orkisz czasem też) kupuję w zwykłych sklepach – Lidlu, Biedronce, Kauflandzie… W niektórych popularnych sklepach można dostać nawet mąki ekologiczne.

  2. A czy mąka żytnia się nada? I w ogóle czy mąka żytnia nadaje się do wypieków? Jestem chłopakiem, proszę nie oceniać!

    1. Ale to bardzo dobre pytanie! 🙂 Tylko niestety nie znam na nie odpowiedzi, bo w ogóle nie używam mąki żytniej. Mnie się ona kojarzy głównie z chlebem. Nie wiem, czy nadaje się do słodkich wypieków… Może ktoś z Czytelników podpowie?

Dodaj komentarz