Ekspresowy chleb na sodzie - razowy, zdrowy, fit, wegański

Ekspresowy chleb na sodzie – razowy, zdrowy, fit, wegański

Domowy irlandzki chleb na sodzie to idealna propozycja dla początkujących piekarzy oraz osób, które chcą się zdrowo odżywiać, ale nie mają talentu lub cierpliwości do garów. Przygotowuje się go tak prosto i szybko jak zwykłe ciasto – bez zakwasu, bez drożdży, bez wyrastania i prawie bez zagniatania (to można, a podobno nawet trzeba, odwalić).

W oryginalnym przepisie na chleb sodowy występują masło, maślanka i biała mąka. W mojej zdrowej i dietetycznej wersji zastąpiłam te składniki jogurtem sojowym, mlekiem owsianym i mąką pełnoziarnistą. Chleb rośnie jak na zakwasie, tak samo kusi chrupiącą skórką (wygląda jak z piekarni), ale smakuje nieco inaczej, chociaż wcale nie gorzej. Pyszny nawet po kilku dniach.

Do irlandzkiego chleba polecam smakowite i zdrowe smarowidła: szybką nutellę daktylowo-śliwkową i błyskawiczną wegańską pastę serową.

Szybki chleb na sodzie – SKŁADNIKI

1 spory bochenek

  • 650 g mąki pszennej razowej drobno mielonej, może być orkiszowa pełnoziarnista
  • 350 g jogurtu sojowego naturalnego (np. z Kauflandu)
  • 150 g mleka (napoju) owsianego lub ryżowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub innego
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli

DODATKI (mogą być dowolne)

  • 1–2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki zmielonej suszonej cebuli lub czosnku
  • płatki owsiane górskie – do posypania na wierzchu

Szybki chleb na sodzie – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  2. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, sól, kminek i cebulę.
  3. Dodajemy jogurt wymieszany z octem oraz mleko i łączymy najpierw łyżką, a potem ręcznie.
  4. Następnie ciasto krótko wyrabiamy na blacie oprószonym mąką.
  5. Formujemy podłużny bochenek, przekładamy go na blachę pokrytą papierem do pieczenia lub silikonową matą (bardziej eko), wierzch smarujemy wodą, oprószamy mąką i posypujemy płatkami owsianymi. Górę można dodatkowo naciąć ostrym nożem w 3 miejscach na głębokość ok. 1 cm.
  6. Pieczemy przez ok. 45 minut i studzimy na kratce.

Smacznego!

Ekspresowy irlandzki chleb na sodzie – razowy, zdrowy, fit, wegański, idealny dla początkujących i zapracowanych

3 myśli na temat “Ekspresowy chleb na sodzie – razowy, zdrowy, fit, wegański

    1. Myślę, że chleb wyjdzie na samym mleku roślinnym – trzeba dodać go więcej, zamiast jogurtu, ale nie za dużo, żeby konsystencja się zgadzała. Wtedy też trzeba będzie zwiększyć ilość octu balsamicznego, może do 4 łyżek. Tego chleba na samym mleku jeszcze nie robiłam, musisz pokombinować. 🙂

Dodaj komentarz