Smakowity i orzeźwiający zielony dressing do sałatki, dzięki któremu pochłoniemy więcej warzyw, najlepiej tych najzdrowszych, czyli ciemnozielonolistnych. Nerkowce i fasola w roli zagęszczaczy sprawiają, że sos jest bardzo kremowy (o konsystencji gęstej śmietany), a jednocześnie dietetyczny. Dodatkowo nie zawiera oleju. Szybki i łatwy w przygotowaniu, można go dowolnie modyfikować.
Pasuje nie tylko do sałatek, ale również do kanapek, wrapów i innych dań.
Cytrynowy dressing z kolendrą do sałatki – SKŁADNIKI
na ok. 1 szklankę sosu
- 1 szklanka liści i łodyżek kolendry (ok. ¾ doniczki lub pęczka) *
- ¼ szklanki soku z limonki, cytryny lub octu ryżowego
- ¼ szklanki soku z pomarańczy lub mandarynek
- ¼ szklanki nerkowców **
- ¹/4–¹/3 szklanki ugotowanej białej fasoli – może być ze słoika lub puszki (bez BPA) **/
- 2–3 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili (niekoniecznie)
- 1 łyżka syropu klonowego (niekoniecznie)
- sól, sporo pieprzu
* Pasują też bazylia, pietruszka, koperek…
** Można dodać mniej fasoli, a więcej nerkowców lub więcej fasoli, a mniej nerkowców. Fasola tylko zagęszcza, nie czuć jej smaku w dressingu.
Cytrynowy dressing z kolendrą do sałatki – WYKONANIE
- Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Nie zmienia koloru, nieco gęstnieje z czasem.
Bon appétit !
Ten dressing jest rewelacyjny. Za pierwszym razem zrobiłam zgodnie z przepisem, ale taka ilość kolendry, to dla mnie zdecydowanie za dużo. Spróbowałam z innymi ziołami i też jest pyszny. W tym sosie jestem w stanie zjeść nawet natkę pietruszki 😉