Domowa pasta guacamole z pomidorem i marchewką

Domowa pasta GUACAMOLE z pomidorem i marchewką

Wiosenna, przepyszna meksykańska pasta do nachosów i innych krakersów, która jeszcze lepiej smakuje z pieczywem, np. domowymi, razowymi bułkami lub bagietkami – to idealne szybkie śniadanie. Moją wersję dipu urozmaiciłam świeżą marchewką – dla chrupkości i koloru. Szkoda, że awokado jest takie tłuste, bo kanapki z guacamole mogłabym pochłaniać od rana do nocy!

Pastę light można zrobić dodając mniej awokado, a więcej pomidora i marchewki.

Mimo że przepis na guacamole jest bardzo prosty, dość trudno dorwać w sklepie odpowiednio miękkie awokado – dojrzały owoc łatwo daje się odkształcić przy naciśnięciu palcem.

Żeby pasta nie zszarzała i ściemniała – jeśli ma postać dłużej w lodówce – możemy włożyć w środek pestkę awokado.

 

Pasta guacamole z pomidorem i marchewką – SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 mały pomidor
  • ½–1 mała marchewka
  • garść liści kolendry
  • sok z ½ cytryny lub limonki
  • kawałek słodkiej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Pasta guacamole z pomidorem i marchewką – WYKONANIE

  1. Miąższ awokado rozgniatamy widelcem na pastę razem z sokiem z cytryny, zmiażdżonym w prasce czosnkiem i solą.
  2. Dodajemy posiekaną kolendrę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojoną w cienkie paski marchewkę (używam noża julienne) i pokrojone w mniejszą lub większą kostkę pomidory. Łączymy wszystko, próbujemy i doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą. Fani ostrych smaków mogą dorzucić jeszcze posiekaną, świeżą ostrą papryczkę.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz