Dziecinnie łatwy i szybki przepis na pożywny i tani obiad jednogarnkowy: najlepsza zupa z soczewicy, ziemniaków, marchewki i papryki, doprawiona w stylu indyjskim. Bez mięsa, można ugotować ją też bez bulionu. Zupa soczewicowa najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki porządnie się przegryzą.
Wegańska fit zupa z soczewicy – SKŁADNIKI
ok. 5 porcji
- 250 g soczewicy czerwonej lub żółtej (suchej)
- 500 g ziemniaków
- 2 spore marchewki lub 1 marchew i 1 duża papryka
- 1 duża cebula czerwona
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki curry w proszku lub sambar masala
- 1 łyżka drobno posiekanego imbiru ze skórką
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- sól, dużo pieprzu, chili
- co najmniej 2 litry wody lub bulionu
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
Można jeszcze dodać: sporo soku z cytryny, 1–2 łyżki sosu sojowego i 1–2 łyżki syropu klonowego, ksylitolu lub cukru.
Jeśli gotujecie zupę na wodzie, dorzućcie 3 listki laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego.
Wegańska fit zupa z soczewicy – WYKONANIE
- Do dużego gara wrzucamy: soczewicę przepłukaną na sicie pod kranem, pokrojone w małą kostkę ziemniaki, pokrojoną marchewkę i paprykę, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony w prasce czosnek, curry, imbir, wędzoną paprykę, pieprz, chili i trochę soli.
- Wlewamy bulion / wodę, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
- Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie bardziej doprawiamy.
Smacznego !
Pyszne aromatyczne sycące danie 🙂 zrobiłam na wodzie z sosem sojowym nie szczędząc przypraw, dziękuję za kolejny mega przepis na pewno do niego wrócę bo mąż był zachwycony i teściowa również 😀
❤
Polecam, zupa jest obłędna. Pyszna, rozgrzewająca, wow.
Pyszna zupa! takiej szukałam.