Zupa jarzynowa z mrożonki, wegańska i tania

Zupa jarzynowa z mrożonki, wegańska i tania

Zupy jarzynowe z mrożonek to najszybsze i jedne z najtańszych domowych obiadów. To moje ulubione dania awaryjne, bo najłatwiejsze – gotuję je zawsze, kiedy nie mam czasu, siły albo weny. Zupy z mrożonek mogą być naprawdę pyszne, jeśli je odpowiednio doprawimy i wymagają tylko ok. 10 minut w kuchni – w moim przepisie nie trzeba pichcić osobno bulionu, wystarczy woda. Do tego jedna czy dwie kromki chleba pełnoziarnistego (sodowego lub najłatwiejszego drożdżowego) i pełnowartościowy posiłek gotowy.

Z mrożonymi zupami warto poeksperymentować, aby znaleźć swoje ulubione. Ja dla urozmaicenia zawsze łączę 2 lub 3 różne mieszanki warzyw, dzięki czemu moje zupy zawsze smakują inaczej. Najczęściej wybierane przeze mnie kombinacje jarzyn to: ziemniaki, marchewka, kalafior, fasolka szparagowa, brukselka i por. Świetnie smakują też zupy z grzybami leśnymi / pieczarkami i ziemniakami. Do gara można również dorzucać wszelkie zalegające w zamrażalniku warzywa, np. zielony groszek.

Najtańsze i najsmaczniejsze zupy-mrożonki bez mięsa można według mnie upolować w owadzim dyskoncie. Raz nawet trafiłam tam na promocję i za 2 torby zup (kalafiorowa z koperkiem i jarzynowa, 2 x 750 g), czyli razem 1,5 kg warzyw, zapłaciłam tylko 6 zł (bez promocji – 7 zł). Cała zupa z dodatkami wymienionymi w przepisie kosztowała mnie ok. 10–12 zł, a porcji wyszło 6, więc obiad dla jednej osoby kosztuje tylko ok. 2 zł (z pieczywem niech będą 3 zł).

Wegańska zupa z mrożonki – SKŁADNIKI

4–6 porcji

  • 1–1,5 kg mieszanki mrożonych warzyw na zupę (2–3 zupy mrożonki) – najlepiej same warzywa lub warzywa tylko z przyprawami, bez masła, śmietany, oleju itp.
  • 1–1,5 kg wody (ok. 1 kg wody na 1 kg warzyw)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, sporo pieprzu / chili
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (niekoniecznie)
  • śmietana z nerkowców do zabielenia

Rady:

Do zupy można też dodać 2–5 posiekanych ząbków czosnku, kilka suszonych grzybów, kilka pokrojonych suszonych pomidorów (nie z oleju), ulubione zioła i przyprawy.

Do większości zup będzie pasowała śmietana z nerkowców, do niektórych koncentrat pomidorowy, a do części jedno i drugie.

Jeśli chce się Wam gotować domowy bulion warzywny (tradycyjny lub z resztek), dodajcie go trochę więcej niż wynosi zalecana ilość wody w przepisie.

Wegańska zupa z mrożonki – WYKONANIE

  1. Do dużego gara wrzucamy mrożonki i dodajemy wodę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz / chili.
  2. Przykrywamy pokrywką, zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut.
  3. Dodajemy sos sojowy, sól, koncentrat pomidorowy i śmietanę z nerkowców. Gotujemy jeszcze 3–5 minut.

Podajemy z pieczywem.

Smacznego !

Dodaj komentarz