Śmietana z nerkowców i płatków drożdżowych

Śmietana z nerkowców i płatków drożdżowych

Przepis na ekspresową, moją ulubioną śmietanę do zabielania zup i sosów. Śmietana z nerkowców i płatków drożdżowych jest już składnikiem wielu dań na moim blogu, dlatego w końcu doszłam do wniosku, że zasłużyła na osobny wpis.

Wegańska śmietana z nerkowców – SKŁADNIKI

1 porcja (na 1 danie)

  • 30–50 g nerkowców
  • 2–5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 100–150 g wody, bulionu warzywnego lub mleka owsianego

U mnie najczęściej: 30 g nerkowców, 3–4 łyżki płatków drożdżowych i 100 g wody lub bulionu.

Wegańska śmietana z nerkowców – WYKONANIE

Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Orzechów wcześniej nie namaczamy.

Smacznego !

Dodaj komentarz