Wykwintna, bardzo esencjonalna i smakowita, a przy tym prosta, zupa grzybowa z makaronem, ze świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek. Wegańska, lekka i dietetyczna – bez śmietany, bez masła i oleju. Jak u nowoczesnej babci!
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów – SKŁADNIKI
4–6 porcji
- 500 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (dodaję tylko kapelusze) lub pieczarek (w całości)
- 1 duża cebula czerwona
- 2 marchewki
- 800 g lub więcej bulionu warzywnego
- 250 g mleka owsianego lub ryżowego – u mnie ryżowo-kokosowe
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla zagęszczenia i dodatkowego zabielenia
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, sporo pieprzu
DO PODANIA
- ugotowany pełnoziarnisty makaron, np. kolanka, łazanki czy kokardki
- natka pietruszki
Zamiast mleka roślinnego i płatków drożdżowych można dodać śmietanę z nerkowców.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów – WYKONANIE
- Duży garnek z grubym dnem rozgrzewamy, zagotowujemy w nim kilka łyżek wody i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przez chwilę „smażymy”, aż cebula się lekko zeszkli.
- Grzyby leśne lub pieczarki dokładnie myjemy, kroimy i wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 7 minut mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodajemy nieco wody.
- Następnie wlewamy gorący bulion i dodajemy pokrojone marchewki, liście laurowe, ziele angielskie i zmiażdżony czosnek.
- Mleko roślinne blendujemy z płatkami drożdżowymi, mocno podgrzewamy i wlewamy do garnka.
- Gotujemy przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem, a po zdjęciu z ognia sokiem z cytryny.
Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !
Czy mrożone kurki będą się nadawały? Zupa wygląda cudnie!
Dzięki! 🙂 Mrożone kurki powinny być ok.
dzisiaj testowałam – pycha! Chociaż ja miałam wersję z ziemniaczkami zamiast z makaronem 🙂