Tempeh pieczony w fit panierce

Tempeh pieczony w fit panierce, szybki przepis

Bardzo łatwy przepis na chrupiący, pieczony tempeh w fit panierce bez dodatku tłuszczu. Często robię go na obiad w zestawie z frytkami z batatów i domowym sosem BBQ, ale idealnie pasuje też do makaronów z sosem pomidorowym, bowli czy sałatek.

Tempeh [czyt. tempej] ma swoje korzenie w Indonezji. Wytwarza się go z całych ziaren soi (sfermentowanych), dlatego jest zdrowszy od dużo popularniejszego u nas tofu, które jest bardziej przetworzone. Tempeh wciąż jest rzadkością w sklepach stacjonarnych, dlatego kiedy już go dorwę, kupuję od razu większą ilość i zamrażam, co nie ma wpływu na jego konsystencję. Tofu też można tak przechowywać, ale po rozmrożeniu staje się bardziej gąbczaste, co akurat wielu jego fanów uważa za zmianę na plus.

Pieczony tempeh w panierce – SKŁADNIKI

2 porcje

  • ok. 250 g tempehu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • ¾–1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 hojna łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 hojna łyżka bułki tartej, u mnie pełnoziarnista
  • pieprz

Można poeksperymentować z przyprawami, ale niektóre (np. suszona papryka i czosnek) sprawiały, że marynata mi się przypalała.

Pieczony tempeh w panierce – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. W dużej misce mieszamy musztardę, pastę z tamaryndowca, sos sojowy i pieprz.
  3. Wrzucamy pokrojony w kostkę tempeh i mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek został pokryty marynatą.
  4. Posypujemy płatkami drożdżowymi oraz bułką tartą i mieszamy.
  5. Tempeh przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kawałki nie powinny się ze sobą stykać. Wstawiamy do piekarnika na najniższą półkę (na wyższych marynata może się przypalić) na 25–30 minut. W połowie pieczenia kostki przewracamy.

Podajemy od razu.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Tempeh pieczony w fit panierce, szybki przepis

  1. Idealny jest pieczony, pokrojony w większe kawałki, powiedzmy trójkąty o najdłuższym boku długości krótszego boku tafli tempeha, pasuje do sosu grzybowego i modrej kapusty na słodko przepięknie! <3 <3 <3

Dodaj komentarz