To chyba najsmaczniejszy zielony koktajl, lubią go nawet dzieci – dzięki bananom jest bardzo słodki i kremowy, a szpinaku w ogóle w nim nie czuć. Mogłabym go pić litrami. A jeśli użyjemy bananów zamrożonych, wyjdzie zielony koktajl lodowy! Przygotowanie napoju zajmuje 5 minut, można go przechowywać w lodówce przez kilka godzin.
Dlaczego warto pochłaniać ciemnozielone liście? Ponieważ to najzdrowsza żywność na naszej planecie – najpotężniejszy sprzymierzeniec w walce ze starzeniem oraz rakami i innymi chorobami przewlekłymi. Zielenina jest najbardziej gęsta odżywczo, co oznacza, że zawiera najwięcej cennych związków odżywczych (błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych fitozwiązków) na każdy gram w porównaniu z całą resztą innych pokarmów. Warzywa zielonolistne są też świetnym źródłem wapnia i żelaza.
Składniki odżywcze zawarte w zielsku często rozpuszczają się w tłuszczach. Żeby zwiększyć ich absorpcję wystarczy dodać do posiłku 3 gramy zdrowego tłuszczu – to tyle co 1 orzech włoski, kilka pistacji czy łyżka awokado.
Zielony koktajl ze szpinakiem, bananem i kiwi – SKŁADNIKI
2 porcje
- 2 garście (50–60 g) szpinaku – można go zamienić na jarmuż, ale wtedy koktajl może mieć trochę inny/gorszy smak
- 2 dojrzałe banany – mogą być zamrożone
- 1 kiwi (niekoniecznie)
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego – dla omega-3
- 1 łyżeczka–1 łyżka ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru (niekoniecznie)
- 1 kubek lub więcej ulubionego mleka roślinnego lub soku – ja dodaję mleko owsiane niesłodzone
- 1/3 łyżeczki wanilii w proszku lub pasty waniliowej (niekoniecznie)
Zielony koktajl ze szpinakiem, bananem i kiwi – WYKONANIE
Wszystkie składniki blendujemy na gładki płyn. Mleko lub sok najlepiej dolewać stopniowo i sprawdzać, czy konsystencja nam odpowiada.
Bon appétit !
Źródło: „Jak nie umrzeć przedwcześnie”, dr Michael Greger, Gene Stone
Zielone koktajle są coraz częściej polecane, pewnie ze względu na ich niezaprzeczalne wartości odżywcze. Często robiłam z jarmużem, do koktajlu dodaję pomarańczę, kolor trochę mniej zielony, ale smak OK. Dzisiaj zrobiłam wg Twojego przepisu – ze szpinakiem – bardzo mi smakował.