Wegański makaron ze szpinakiem w sosie serowym - przepis fit

Wegański makaron ze szpinakiem w sosie serowym – przepis fit

Prosty i szybki przepis na przepyszny, superkremowy i aromatyczny wegański makaron ze szpinakiem w „serowym” sosie. Nawet faceci typu drwal będą prosić o dokładkę!

tutaj propozycja dla tych, którzy mają ochotę na makaron ze szpinakiem w aksamitnym sosie, ale orzechy mogą ich wykończyć.

Fanom zielska polecam również indyjskie zielony muffiny ze szpinakiem.

 

Wegański makaron ze szpinakiem fit – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 200 ml (lub ciut więcej) mleka roślinnego niesłodzonego, np. owsianego
  • 50 g nerkowców
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych dobrej jakości (nadają serowego smaku i aromatu)
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1/5 łyżeczki (lub trochę więcej) tartej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

DODATKOWO

  • ugotowany dowolny makaron razowy

 

Wegański makaron ze szpinakiem fit – WYKONANIE

  1. Szpinak myjemy i odsączamy z wody, np. w wirówce do sałaty.
  2. Nerkowce i płatki drożdżowe blendujemy na proszek.
  3. Orzechową mączkę blendujemy następnie z mlekiem.
  4. Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wrzucamy szpinak oraz pokrojoną cebulę i wlewamy ok. 60 ml wody. Smażymy pod przykryciem na średnim ogniu przez kilka minut, aż liście zwiędną. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy na wolnym ogniu, aż woda całkiem wyparuje.
  5. Do szpinaku wlewamy serowo-orzechowy płyn, mieszamy, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól i gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
  6. Podajemy z gorącym makaronem.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz