milkshake nutella - prosty wegański przepis bez cukru

MILKSHAKE NUTELLA – prosty wegański przepis bez cukru

Dostałam cynk od właściciela lodziarni (a oni są zwykle najlepiej poinformowani), że lato ma nas w tym roku olać, więc nie ma sensu czekać i można zacząć pić. Poza tym, podobno shaki lodowe i lody smakują nawet lepiej, kiedy jest chłodniej. Wegański milkshake nutella to przepyszny, orzeźwiający koktajl – idealny wybór, kiedy mamy ochotę zjeść coś ekstra na śniadanie, świetny również jako psychologiczny zamiennik kawy.

Mrożone banany to najlepsza baza do wszelkich wegańskich lodowych koktajli i lodów, nadają im jedwabiście kremową konsystencję, a przy tym dzięki zamrożeniu są dość neutralne w smaku. Zawsze mam w zamrażarce pojemnik z pokrojonymi, bardzo dojrzałymi bananami i serwuję sobie ekspresowe desery, kiedy tylko mam na nie ochotę.

 

Milkshake nutella przepis – SKŁADNIKI

1 porcja

  • 1 zamrożony, duży, bardzo dojrzały banan
  • ¾–1 kubek zimnego mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej naturalnie słodkiego, jak owsiane
  • 8–16 orzechów laskowych, mogą być uprażone (będą miały obłędny aromat), chociaż ja najczęściej używam surowych, bo są zdrowsze
  • 2–3 daktyle dobrej jakości lub 2–3 łyżeczki syropu daktylowego, ksylitolu, erytrolu czy ewentualnie cukru
  • 1–1½ łyżki karobu lub kakao odtłuszczonego
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)

 

Milkshake nutella przepis – WYKONANIE

  1. Żeby uprażyć orzechy, najpierw musimy nagrzać piekarnik do 180°C. Orzechy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy je przez 15 minut, aż zaczną pięknie pachnieć. Skórki mogą mocno ściemnieć, ale orzechy się nie przypalą.
  2. Orzechy studzimy. Możemy potrzeć je w dłoniach, żeby pozbyć się skórek.
  3. Wszystkie składniki blendujemy na gładki płyn.

Podajemy od razu.

Bon appétit !

 

4 myśli na temat “MILKSHAKE NUTELLA – prosty wegański przepis bez cukru

  1. A czy daktyli nie trzeba wcześniej zalać wrzątkiem żeby zmiękły? Nie wiem czy mój blender da sobie z nimi radę.

    1. Zamiast daktyli można użyć syropu daktylowego. Można też ewentualnie podgrzać mleko, które jest w przepisie i w nim potrzymać trochę daktyle, a potem wszystko zblendować z resztą składników.

Dodaj komentarz