Dziecinnie proste a całkiem efektowne ziemniaki faszerowane udające jajka, bez choćby miligrama cholesterolu. Możecie zjeść nawet po 10 takich wegańskich „jajek” bez ryzyka zejścia na zawał! Wbrew opinii niektórych, jajka nie obniżają poziomu całkowitego ani „złego” cholesterolu, działają dokładnie przeciwnie. Jeśli nie wierzycie w szkodliwość jaj, polecam przeczytać mój wpis na blogu oraz obejrzeć oparte na badaniach naukowych krótkie filmiki doktora Michaela Gregera na ten temat:
- Who Says Eggs Aren’t Healthy or Safe? – napisy PL
- Eggs and Cholesterol: Patently False and Misleading Claims
- Eggs & Arterial Function
- dużo więcej o jajkach: tutaj.
Do farszu możemy dodać co tylko chcemy, byle smak był wyrazisty, z jajami. Ziemniaki można podać na zimno (tylko ugotowane), ale jeszcze lepiej smakują po zapieczeniu. Serwujemy je np. z gęstym wegańskim jogurtem i posypane zieleniną.
Jeśli nie zależy Wam na kształcie jajek, to polecam wydrążyć ziemniaki prawie do samych brzegów, będą wtedy jeszcze smaczniejsze.
Ziemniaki faszerowane a la jajka – SKŁADNIKI
- ok. 14 ziemniaków wielkości dużych jaj
- ok. 5 hojnych łyżek naturalnego jogurtu sojowego
- 1–2 łyżki posiekanego koperku, pietruszki, kolendry lub szczypioru
- 1–2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu ryżowego
- 1/5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- pieprz biały lub czarny
- czarna sól, czyli kala namak (dla jajecznego aromatu) – używamy jej jak zwykłej soli
Do podania
- posiekany szczypior, koperek, pietruszka lub kolendra
Ziemniaki faszerowane a la jajka – WYKONANIE
- Ziemniaki ze skórką kroimy na pół i gotujemy na parze do miękkości.
- Kiedy lekko przestygną łyżką wydrążamy środki, ale tak, żeby nie przerwać skórki. Miąższ przekładamy do miski.
- Do miski dodajemy resztę składników, poza zieleniną, mieszamy i za pomocą ubijaka do ziemniaków miażdżymy wszystko na puree.
- Do farszu dodajemy zieleninę i ewentualnie więcej jogurtu, jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta.
- Farsz nakładamy na wydrążone ziemniaki łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego (polecam ten sposób).
- Ziemniaki podajemy na zimno lub zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Bon appétit !
No, z tymi kwiatkami to wygląda ☺️
No, wiosenno-jesiennie 🙂
Czyli zapiekamy razem z masą?
Tak.