Po pełnoziarnistych pankejkach z pszenicy przyszedł czas na wegańskie pancakes bezglutenowe z quinoa, które są nawet bardziej grubaśne i puszyste niż te pierwsze, a tak samo proste i szybkie! Do niedawna byłam przekonana, że bezglutenowe placki zawsze będą kategorii B, czyli bezsmakowe i beznadziejne, aż trafiłam na ten przepis. To najgrubsze pancakes, jakie kiedykolwiek widziałam na żywo. Smakowo również klasa A.
Wegańskie pancakes z quinoa – SKŁADNIKI
ok. 8 placków
- 185 g suchej białej komosy ryżowej
- 130 g zblendowanego na mus jabłka ze skórką
- 130 g mleka roślinnego niesłodzonego – używam owsianego, które jest naturalnie lekko słodkie
- 2 łyżki ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½–1 łyżeczka sody
Wegańskie pancakes z quinoa – WYKONANIE
- Komosę ryżową blendujemy na mąkę.
- Mieszamy ją z ksylitolem i sodą.
- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie łączymy, najlepiej za pomocą miksera lub blendera.
- Smażymy na suchej patelni na małym ogniu. Używam dobrej jakości patelni z nieprzywierającą powłoką.
Bon appétit !
Ale pyszności, idealne na śniadanko. 🙂
Tak! Polecam je również na drugie śniadanie na wynos. 🙂
Super przepis czy wie ktoś może ile mają kalori bo akurat teraz na diecie jestem – dziękuje za przepis
Akurat ich kaloryczności nie obliczałam, ale one już bardziej dietetyczne być nie mogą, bo są bez dodatku tłuszczu i mogą być bez cukru. 🙂 Do sprawdzania ilości kalorii i wartości odżywczych polecam https://cronometer.com/
Wyszły pyszne. Dziękuję za ten przepis i za całą Twoją stronę. To skarbnica wiedzy.
100 g ma 166 kcl – tak mi wyliczył fitatu.
Czy możesz zdradzić jakiego blendera używasz, bo ja mam 2 ale mam problem z blendowaniem ziaren i daktyli.
Ja mam NutriBullet o mocy 600 W i jestem bardzo zadowolona. Bez problemu blenduje twarde rzeczy, ma 2 nakładki z ostrzami – jedną do blendowania płynów (również z daktylami i ziarnami), a drugą do mielenia na mąkę, np. orzechów czy płatków owsianych.
Zrobiłem zgodnie z przepisem – placki są bardzo dobre.
Dziękuję za przepis, pyszne, ja zamiast mleka ( bo nie miałam) dodałam jogurt i nie dodawałam cukru. Idealne zamiast kromek chleba.