Dietetyczne, pieczone kotlety pieczarkowe z koperkiem, bez jajek – fasola z puszki (lub słoika) jest w tym przepisie głównym spoiwem. Z kolei zblendowane płatki owsiane są moim ulubionym zagęstnikiem wszelkich kotletów, burgerów czy pulpetów, można użyć bezglutenowych. Grzyby mają w sobie mnóstwo smaku umami, a płatki drożdżowe i sos sojowy jeszcze go podbijają. Kotlety dobrze się formuje, a po upieczeniu nie rozpadają się. Smakowite prosto z piekarnika i na zimno.
Wegańskie kotlety z pieczarek – SKŁADNIKI
6–7 kotletów
- 500 g pieczarek białych lub brązowych
- 1 cebula czerwona
- 1–2 łyżki sosu sojowego
- 1 puszka czerwonej fasoli o jak najniższej zawartości soli
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
- sporo pieprzu
- ok. ¾ kubka (60 g) zblendowanych na mąkę płatków owsianych górskich* – konsystencję kotletów regulujemy mąką
- do obtoczenia: bułka tarta razowa / pełnoziarnista
* Jako zagęstnik powinna sprawdzić się też bułka tarta razowa. Mąki nie powinno być zbyt dużo, bo kotlety stwardnieją po upieczeniu i lekkim przestudzeniu.
Do obtoczenia można też użyć bezglutenowej bułki tartej albo pokruszonych płatków kukurydzianych pełnoziarnistych.
Wegańskie kotlety z pieczarek – WYKONANIE
- Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wrzucamy pieczarki starte na tarce o dużych oczkach i drobno posiekaną cebulę. Wlewamy sos sojowy i smażymy na średnim ogniu, aż płyn z patelni całkowicie* odparuje (grzyby puszczą sporo soku).
- Fasolę płuczemy na sicie pod kranem i odstawiamy na 15 minut do odcieknięcia*.
- Do dużej miski wrzucamy: grzyby z cebulą, zblendowaną fasolę (można nawet rozgnieść ją widelcem), posiekany koperek, płatki drożdżowe, pieprz oraz mąkę owsianą. Masę mieszamy łyżką, a następnie chwilę ugniatamy ręcznie.
- Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30 minut.
* Im więcej płynu pozbędziemy się z pieczarek i fasoli, tym mniej zagęstnika (mąki) trzeba będzie dodać do kotletów.
Smacznego !