Jak nazywają się żony Eskimosów? Mrożonki. Dzięki nim nie musimy czekać do lata, żeby znowu poczuć smak malin czy jagód. Oto śmiesznie prosty przepis na przepyszne ciasto po brzegi obładowane owocami, które dosłownie rozpływa się w ustach! Duża ilość soku sprawia, że ciacho nie wyrasta na pół metra, ale jest za to smakowicie wilgotne. Bardzo fajnie prezentuje się też upieczone w kokilkach. Jak zawsze zdrowo, bo bez cukru, oleju, bez jajek i nabiału.
Wegańskie ciasto z owocami leśnymi – SKŁADNIKI
- 180 g mąki pszennej razowej
- 80 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 ml mleka roślinnego niesłodzonego, np. owsianego
- 2–3 łyżki soku z cytryny
- 250 g dowolnych owoców leśnych / jagodowych zamrożonych lub świeżych: malin, jeżyn, jagód, truskawek, borówek, porzeczek…
- płatki migdałów (niekoniecznie)
Wegańskie ciasto z owocami leśnymi – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Mieszamy mąkę z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Wlewamy mleko oraz sok z cytryny i możemy wszystko połączyć dokładnie łyżką, ale najlepiej mikserem.
- Do masy dodajemy owoce i mieszamy.
- Ciasto wlewamy do formy (moja ma 27 x 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy przez 45–50 minut.
Kroimy co najmniej 30 minut po wyjęciu z piekarnika, a najlepiej po całkowitym wystudzeniu.
Bon appétit !
Zrobiłam ale na mące chlebowej orkiszowej i wyszedł super. Z rabarbarem. Cieszę się bo ogólnie weganskie ciasta mi nie wychodzą a ten jest bez tłuszczu wiec ratuje mi teraz życie na tej diecie.
Dzięki za super podpowiedź! Niedługo też zrobię to ciasto w wersji z rabarbarem. 🙂 Moje wszystkie przepisy są bez dodatku tłuszczu. 😀
Tak wiem, dlatego tu jestem 🙂
Zaczęłam dietę dr McDougall.
Ja też jestem cały czas na diecie McDougalla, ale z większą ilością owoców.
a ja się zastanawiałam, czy można zamiast cukru dać banany?
Wtedy konsystencja ciasta będzie już inna…
Mam ochotę no to ciasto w wersji z rabarbarem. Zastanawiam się jak by to zrobić żeby użyć daktyli zamiast ksylitolu. Może pół szklanki daktyli zblendowac z mlekiem roslinnym. Co o tym myślisz?
Trudno przewidzieć, bo daktyle zmienią konsystencję ciasta, ale może akurat będzie ok. Jeśli spróbujesz zrobić bez ksylitolu, to daj znać czy wyszło. 🙂
Czy mogę użyć mąki żytniej razowej?
Nie wiem, czy ciasto wtedy wyjdzie, na pewno będzie mniej smaczne.
A owsianą? Chodzi mi o to, żeby może zrobić z jakąś zdrowszą mąką niż pszenną, czy pszenna razowa jest”wystarczająco” zdrowa?
Jeśli nie masz przeciwwskazań do jedzenia glutenu, to mąka pszenna razowa jest jak najbardziej zdrowa. 🙂
Mam pytanie, czy to ciasto można zrobić z mąką gryczaną?
Nie próbowałam takiej wersji, dlatego nie umiem doradzić.