Chirashi / sałatka sushi - przepis dla leniwców

CHIRASHI / sałatka sushi – przepis dla leniwców

Sushi dla leniwych lub krwiożerczo wygłodniałych. Normalnie nie układam tak ładnie tych warzywek w misce, bo mi się nie chce (leniwa jestem), postarałam się tylko dla zdjęcia. 😉 Na co dzień kroję wszystko w brzydkie słupki, rwę nori na strzępy, do michy i voilà! Całość zajmuje mi 10 minut z przerwą na kawę i ciasteczko.

Polecam również inną nietypową wersję japońskiego dania: wegańskie sushi z ryżem brązowym lub kaszą jaglaną i miso.

 

Chirashi / sałatka sushi – SKŁADNIKI

1 porcja

  • kilka łyżek ugotowanego ryżu brązowego (na zdjęciu ryż jest też pod warzywami) – najczęściej mam go już w lodówce, bo gotuję na 2–3 dni z góry
  • ½ średniej marchewki
  • kawałek ogórka świeżego
  • ¼ awokado
  • ¼ mango (niekoniecznie)
  • kilka liści szpinaku „baby”
  • 1 płat glonów nori
  • kilka łyżeczek sosu sojowego, najlepiej o obniżonej zawartości soli
  • 1–2 łyżeczki zmielonego białego sezamu (nasiona można podprażyć na suchej patelni przed zmieleniem, żeby uzyskać mocniejszy aromat)
  • trochę wasabi bez sztucznych dodatków (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu do posypania na wierzchu (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka octu ryżowego (niekoniecznie)
  • imbir marynowany bez sztucznych dodatków (niekoniecznie) lub z ½ łyżeczki suszonego, tartego imbiru – nigdy go do tej sałatki nie dodawałam, ale właśnie pomyślałam, że mógłby pasować 🙂

 

Chirashi / sałatka sushi – WYKONANIE

  1. Wrzucamy kilka łyżek ryżu do miski, dodajemy świeże warzywa pokrojone w słupki oraz nori porwane lub pokrojone.
  2. Polewamy wszystko sosem sojowym zmieszanym z wasabi i octem ryżowym (i ewentualnie suszonym imbirem) oraz posypujemy zmielonym, białym sezamem i niezmielonym czarnym.
  3. Sałatkę możemy dodatkowo przybajerować kupką marynowanego imbiru.
  4. Mieszamy, jemy i żałujemy, że zrobiliśmy tak mało…

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz