Czasami człowiek musi, inaczej się udusi – jeśli nie zje czegoś słodkiego… Więc jak mus, to mus. A krem z batata smakuje bosko – bardzo słodko i mocno kakaowo, jest lekki i puszysty, a przy tym bardzo prosty w wykonaniu i fit, bo zawiera tylko zdrowe składniki. Nie ma w nim cukru, tłuszczów nasyconych i trans, cholesterolu, hormonów zwierzęcych czy laktozy. Można jeść go codziennie, a nawet częściej.
Mus czekoladowy z batata z wiśniami – SKŁADNIKI
- 1 spory batat (słodki ziemniak), ok. 470 g
- 4–7 daktyli dobrej jakości bez pestek
- 3–4 łyżki kakao, karobu lub pół na pół
- ok. ½ szklanki mleka owsianego niesłodzonego lub innego roślinnego – ilość w zależności od konsystencji, która nam odpowiada i możliwości blendera
- ½ łyżeczki wanilii w proszku / ekstraktu waniliowego lub ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo: rozmrożone lub świeże i wydrylowane wiśnie. Do kremu pasują też różne inne kwaśne owoce, jak maliny, borówki, czarne porzeczki…
Mus czekoladowy z batata z wiśniami – WYKONANIE
- Batata kroimy na kilka części i gotujemy na parze do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki.
- Wszystkie składniki blendujemy na gładki mus. Mleko najlepiej dodawać stopniowo i sprawdzać, czy konsystencja jest już odpowiednia.
- Do pucharków nakładamy porcję kremu, potem warstwę wiśni, warstwę musu, i na koniec owoce.
Desery najlepiej schłodzić przed podaniem.
Bon appétit !
470 g batata przed obraniem, nie po, tak?
Tak, 470 g batata ze skórką.