Wegańskie pieczone kotlety z czerwonej fasoli z puszki - szybki przepis

Wegańskie pieczone KOTLETY z czerwonej fasoli z puszki – szybki przepis

Elastyczny przepis na pyszne i dietetyczne kotlety z fasoli czerwonej, białej lub czarnej, które możemy obtoczyć w czym chcemy lub podać w wersji „nude”. 🙂 Smakowicie prezentują się podane – polskim zwyczajem – z ziemniakami i surówką lub po amerykańsku jako burgery – w bułce razowej i z sosem BBQ bez gotowania.

 

Wegańskie pieczone kotlety z fasoli – SKŁADNIKI

ok. 10 burgerów

  • 400 g fasoli z puszki (bez BPA), dobrze odcedzonej – czerwonej, białej lub czarnej. Może być też ugotowana w domu
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1/3 szklanki zmiksowanych płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe. Można dodać je w całości, ale zmiksowane lepsze
  • 1/3 szklanki poszatkowanej natki pietruszki lub kolendry
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • pieprz i ewentualnie sól

DO OBTOCZENIA (niekoniecznie) – do wyboru

  • pokruszone płatki kukurydziane (na zdjęciu) – płatki rozdrabniamy pulsacyjnie w blenderze lub wsypujemy je do woreczka strunowego i zamykamy, rozkładamy płasko na blacie i wałkiem do ciasta lub młotkiem kruszymy zawartość
  • sezam biały lub czarny
  • bułka tarta razowa

 

Wegańskie pieczone kotlety z fasoli – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy kilka łyżek wody, zagotowujemy, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i najpierw dusimy, a potem zdejmujemy pokrywkę i czekamy, aż woda całkowicie wyparuje.
  3. Fasolę mielimy w „maszynce do mielenia mięsa”, rozgniatamy dokładnie widelcem lub blendujemy razem z mokrymi składnikami.
  4. Do miski wrzucamy cebulę, mokre składniki oraz przyprawy i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy płatki owsiane i wszystko dokładnie łączymy.
  5. Z masy formujemy kulki średniej wielkości, obtaczamy je np. w płatkach kukurydzianych i rozpłaszczamy na kotlety. Układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i zapiekamy przez 20–30 minut, aż wierzch będzie chrupiący.

Smacznego !

Wegańskie pieczone kotlety z czerwonej fasoli z puszki / Kotlety z białej fasoli bez obtoczenia w wersji bez pietruszki
Wegańskie pieczone kotlety z fasoli z puszki / Kotlety z białej fasoli bez obtoczenia w wersji bez pietruszki

2 myśli na temat “Wegańskie pieczone KOTLETY z czerwonej fasoli z puszki – szybki przepis

Dodaj komentarz