Chlebek bananowy bezglutenowy owsiano-kukurydziany, wegański

CHLEBEK BANANOWY bezglutenowy owsiano-kukurydziany, wegański

Ponieważ to chlebek, a nie typowe ciasto, jest tylko lekko słodki. Ale jeśli ktoś z Was życzy sobie w życiu więcej słodyczy, może dorzucić do masy ze 2–4 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru. Taki bananowiec świetnie smakuje zarówno solo, jak i w duetach z dżemem lub innymi słodkimi smarowidłami, jak np. wegańska NUTELLA z daktyli czy krem SNICKERS z przepisu na ciasto owsiano-daktylowe.

Prosty i niezawodny przepis!

A tutaj receptura na kakaowy wegański chlebek bananowy w wersji z glutenem.

Chlebek bananowy bezglutenowy wegański – SKŁADNIKI

  • 1 niecały kubek (240 ml) mąki owsianej (może być bezglutenowa) – miksuję na mąkę płatki owsiane górskie
  • 1 niecały kubek (240 ml) mąki kukurydzianej
  • 3 bardzo dojrzałe średnie banany
  • 1/3 kubka (80–100 ml) syropu klonowego
  • 2 łyżki tapioki (skrobi z manioku) lub skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki (30 ml) mleka roślinnego, najlepiej ryżowego lub owsianego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub miąższ z 1 laski wanilii (opcjonalnie)

NA WIERZCH

  • porzeczki czerwone, białe, czarne lub dowolne orzechy

Chlebek bananowy bezglutenowy wegański – WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Suche składniki wsypujemy do dużej miski i mieszamy dokładnie.
  3. Banany, syrop klonowy, mleko oraz wanilię blendujemy na gładką masę. Jeśli nie macie blendera, banany możecie rozgnieść dokładnie widelcem i połączyć z pozostałymi mokrymi składnikami.
  4. Pulpę bananową wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach ok. 24 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy owoce lub orzechy i pieczemy przez 45–50 minut lub do suchego patyczka.

Bon appétit !

Źródło: Maple Cornmeal Banana Bread

6 myśli na temat “CHLEBEK BANANOWY bezglutenowy owsiano-kukurydziany, wegański

    1. Do tego ciasta mąki ziemniaczanej jeszcze nie używałam, ale ma ona podobne działanie jak tapioka, więc powinno być ok.

  1. Czy tapioke granulat należy wcześniej namoczyć lub ugotować? Nie napęczniała podczas pieczenia. Chlebek pyszny

    1. W tym przepisie chodzi o tapiokę w proszku, nie w granulkach – dlatego jako zamiennik podałam skrobię kukurydzianą. Ale cieszę się, że ciasto i tak wyszło. 🙂

Dodaj komentarz