Pyszna, wegańska mizeria w dietetycznej wersji, czyli bez śmietany, za to z dobrze doprawionym jogurtem sojowym, rzodkiewką i koperkiem. Idealna do tradycyjnego obiadu jak u babci: gotowanych ziemniaków lub puree ziemniaczanego oraz np. szybkich burgerów z fasoli.
Wegańska mizeria z jogurtem – SKŁADNIKI
ok. 4 porcje
- 1 długi ogórek szklarniowy (340 g) lub kilka mniejszych gruntowych
- ok. 250 g jogurtu sojowego naturalnego
- 2 hojne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla zagęszczenia i smaku umami
- 1 hojna łyżeczka delikatnej musztardy
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru (jeśli jogurt nie zawiera cukru)
- 1–2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny
- sól, sporo pieprzu
- trochę świeżo startej gałki muszkatołowej (niekoniecznie)
- 2–3 łyżki posiekanego koperku
- co najmniej 3 rzodkiewki (niekoniecznie)
Wegańska mizeria z jogurtem – WYKONANIE
- Aby jogurt sojowy miał kremową konsystencję, należy go porządnie przemieszać.
- Następnie w dużej misce mieszamy dokładnie jogurt z płatkami drożdżowymi, musztardą, ksylitolem, octem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy posiekany koperek.
- Wrzucamy ogórka ze skórką pokrojonego w jak najcieńsze plasterki oraz rzodkiewki pokrojone w cienkie półplasterki i mieszamy.
Smacznego !