Jeśli tofu w Waszej lodówce już prawie zarosło pleśnią, a Wy nadal nie wiecie co z nim zrobić, ten ekspresowy przepis przybywa z pomocą. Tofu w sosie BBQ to jedno z najpyszniejszych dań, jakie można wyczarować z tofu, w dodatku bardzo łatwe, dlatego szczególnie polecam je początkującym roślinożercom.
Tofu w sosie BBQ – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- 2 kostki (2 x 180 g) tofu naturalnego
- ok. 250 g domowego, zdrowego sosu BBQ (bardzo łatwy, wystarczy zblendować składniki)
- trochę wody dla rozcieńczenia – ilość zależy od preferowanej konsystencji sosu
Do podania
- brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron
- posiekany szczypior / dymka
- biały sezam podprażony na suchej patelni
Tofu w sosie BBQ – WYKONANIE
- Tofu płuczemy pod kranem i kroimy w średnią kostkę.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu i wrzucamy tofu. Krótko smażymy (bez dodatku tłuszczu) z każdej strony, aż się zarumieni. Kostki przewracamy na patelni dopiero, kiedy już przyprażą się z jednej strony. Zdejmujemy z ognia.
- Sos barbecue wlewamy do rondla, dodajemy trochę wody i mieszając zagotowujemy.
- Wrzucamy tofu i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Bon appétit !
To będzie pierwsze tofu na jakie się skuszę 🙂
Uwielbiam tofu, ale w takiej wersji jeszcze nie udało mi jeść 🙂 na pewno musi być dobre 🙂