Kremowe i pyszne tłuczone ziemniaki bez dodatku tłuszczu i mleka. Bardzo dietetyczne, ale dzięki płatkom drożdżowym smakują prawie jak tradycyjne. Mogą być dodatkiem np. do wegańskiego kotleta albo wystąpić tylko w duecie z wegańskim sosem pieczeniowym. Banalne w przygotowaniu. Takie kartofle możemy urozmaicać dowolnymi ulubionymi przyprawami i ziołami, np. pietruszką, bazylią, ziołami prowansalskimi, kminkiem czy białym pieprzem, a po dodaniu suszonej, wędzonej papryki będą smakowały jak tłuczone ziemniaki z boczkiem.
Tłuczone ziemniaki z cebulą – SKŁADNIKI
3 porcje
- 5–6 ziemniaków mączystych (do pieczenia)
- 2 małe lub średnie marchewki
- 1 średnia cebula biała lub czerwona
- 1–2 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (dla serowego smaku)
- 1 hojna łyżeczka suszonej cebuli w proszku
- sól, sporo pieprzu
- posiekany szczypior
Tłuczone ziemniaki z cebulą – WYKONANIE
- Obrane i pokrojone ziemniaki, marchewki i cebulę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości przez 20–30 minut.
- Po tym czasie odlewamy około pół kubka (lub trochę więcej) płynu, w którym gotowały się warzywa, resztę cieczy możemy wylać do zlewu.
- Do odcedzonych warzyw dodajemy trochę zachowanego płynu, rozgnieciony w prasce czosnek, płatki drożdżowe, suszoną cebulę, pieprz oraz sól i rozgniatamy wszystko dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Na koniec mieszamy wszystko łyżką.
Bon appétit !
Tylko nie blenderem!!! Proszę, usuń ten fragment z przepisu. Ziemniaki potraktowane blenderem zmieniają konsystencję nie na zbitą, lecz na leisto-ciągliwą. Vide: ser z ziemniaka. Gdy dorobisz się blendera nie próbuj nigdy zrobić pure z jego pomocą – chyba, że ziemniaczany serek masz w planie. 🙂
A to zaskoczona jestem, bo podobne przepisy widziałam na YouTube i tam ludzie miksowali takie tłuczone ziemniaki właśnie blenderami ręcznymi i wszystko było ok. Może to też zależy od ziemniaków? Na pewno lepsze są te mączyste. Na razie zostawię ten blender w przepisie, a czytelnicy pewnie i tak przeczytają Twoją radę i sami zdecydują. 🙂 W każdym razie blender w tym przepisie można sobie odpuścić, zawsze to mniej roboty.