Szybki, wegański obiad lub kolacja: pyszne tofu z patelni z warzywami. Podajemy z pieczywem, kaszą czy ryżem.
Szybkie tofu z patelni z warzywami – SKŁADNIKI
1–2 porcje
- 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
- ½ czerwonej cebuli
- ½ średniej marchewki
- ½ średniej papryki, np. zielonej
- 2 średnie pieczarki
- 1–2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 2 ząbki czosnku
- po ok. ½ łyżeczki kuminu i imbiru w proszku
- pieprz
- 1 mały lub średni pomidor – u mnie pół dużego żółtego
Do podania: podprażone na suchej patelni orzeszki ziemne lub sezam, natka pietruszki lub kolendry.
Danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne, jeśli zamiast suszonego imbiru dodamy ok. ¾ łyżeczki świeżego, drobno posiekanego (nie trzeba obierać go ze skórki).
Do potrawy idealnie pasuje też chińska przyprawa 5 smaków. Dodajemy ½–1 łyżeczkę tej mieszanki zamiast kuminu i imbiru lub tylko zamiast kuminu.
Szybkie tofu z patelni z warzywami – WYKONANIE
- Tofu kruszymy na mniejsze kawałki i smażymy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Odstawiamy na bok.
- Patelnię (nieprzywierającą lub zwykłą) rozgrzewamy na średnim ogniu.
- Wrzucamy: cienko pokrojoną cebulę, marchew i paprykę pokrojone w cienkie paski oraz pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Wlewamy sos sojowy oraz z 1–2 łyżki wody. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy. Smażymy na wodzie, aż warzywa zmiękną. Dla przyspieszenia procesu, patelnię można przykryć pokrywką na kilka minut.
- Pod koniec dodajemy pokrojonego pomidora, a po minucie podprażone tofu i smażymy jeszcze przez chwilę.
Podajemy od razu.
Smacznego !
Świetny przepis. Bardzo dobrze smakuje z chrupiącą cueciorką – przepis także z tego bloga!
Polecam!
Ja wiem, że ten temat już się pojawił, ale nie pamiętam, pod którym przepisem. Napisz proszę jaką patelnię z nieprzywierającą powłoką polecasz, bo wiem, że nie teflonową (a ja taką mam i chciałabym wymienić). Będę bardzo wdzięczna za wskazówki.
Bardzo dobre. Już kolejny przepis z tej strony udany. Smakował całej rodzince.
Przepis w punkt. Nie tylko szybko się przygotowuje, ale również smak jest fantastyczny.