Gulasz meksykański z quinoa / komosą ryżową, wegański

Gulasz meksykański z quinoa / komosą ryżową, wegański

Szybki i zdrowy obiad jednogarnkowy: wegański gulasz meksykański z quinoa i fasolą, w którym występują wszystkie kolory oprócz niebieskiego! Przepyszny, pożywny i dietetyczny.

Rozgrzewające gulasze to moje ulubione dania, gdybym nie prowadziła bloga kulinarnego, jadłabym je prawie codziennie na obiad lub kolację! (A na śniadanie owsianki.) Uwielbiam je, bo są łatwe, całkiem szybkie, bardzo treściwe i odżywcze, a najfajniejsze jest w nich to, że wystarczy co kilka dni ugotować wielki gar, a potem jedynie odgrzewać i podawać nawet tylko z chlebem pełnoziarnistym. Tego typu dania można też bez problemu mrozić. Przepisów na gulasze na moim blogu już trochę jest (i pewnie będzie więcej), więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Gulasz meksykański z quinoa – SKŁADNIKI

ok. 6 porcji

  • 1 jak największa cebula biała lub czerwona
  • 3 duże papryki: czerwona, żółta i zielona
  • 4 ząbki czosnku
  • sporo pieprzu + ¾ papryczki chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 g suchej quinoa / komosy ryżowej
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego klasycznego lub z resztek
  • 1–2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli lub sól
  • 1 łyżka syropu klonowego / z agawy
  • 300 g ugotowanej fasoli czarnej, czerwonej lub białej, może być z puszki*
  • 170 g kukurydzy z puszki / słoika, mrożonej lub z kolby
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Fasolę z puszki należy opłukać na sicie pod kranem.

Do podania: świeża kolendra (liście i łodyżki) lub natka pietruszki.

Gulasz meksykański z komosą ryżową – WYKONANIE

  1. Do dużego gara wrzucamy drobno posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę papryki. Wlewamy 2 łyżki wody, stawiamy garnek na średnim ogniu i smażymy na wodzie przez kilkanaście minut, aż warzywa nieco zmiękną. Po kilku minutach można przykryć garnek pokrywką.
  2. Dodajemy: zmiażdżony w prasce czosnek, pieprz, drobno posiekaną chili, wędzoną paprykę, kolendrę, cynamon i komosę opłukaną na gęstym sicie pod kranem.
  3. Wlewamy bulion, przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut.
  4. Dodajemy sos sojowy, syrop klonowy, fasolę, kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 10 minut.

Pysznego !

Dodaj komentarz