Asian Slaw / Thai Slaw, czyli szybka i dietetyczna surówka z białej i/lub czerwonej kapusty po azjatycku, a dokładniej po tajsku. Idealnie pasuje do obiadu typu wegański kotlet + ziemniaki. Smakuje najlepiej, kiedy trochę poleży i składniki porządnie się przegryzą. Surówkę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Kapusta to jedno z najtańszych i najzdrowszych warzyw, więc grzechem jest często jej nie kupować. Dlatego dla urozmaicenia polecam też przepis na surówkę z młodej kapuchy w sosie chrzanowo-musztardowym z koperkiem.
Fit surówka z kapusty czerwonej – SKŁADNIKI
ok. 6 porcji
- 500 g kapusty białej i / lub czerwonej – już bez zewnętrznych, brzydkich liści i głąba
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki sezamu podprażonego na suchej patelni
- kilka łyżek posiekanych liści kolendry
DRESSING
- 1–2 płaskie łyżki masła orzechowego
- 1–2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego lub ewentualnie soku z cytryny
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
Fit surówka z kapusty czerwonej – WYKONANIE
- Kapustę (u mnie 200 g czerwonej i 300 g białej) jak najcieniej szatkujemy, a marchewkę kroimy w bardzo cienkie słupki.
- Wszystkie składniki dressingu łączymy.
- Pokrojone warzywa mieszamy z sosem, sezamem i kolendrą.
Smacznego !
Obłędna i prosta.