Czy smalec jest zdrowy? To zależy. Ten tradycyjny, ze słoniny i boczku (!), jest wręcz zabójczy dla układu krążenia (zawał, wylew, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, impotencja…), talii czy bioder, ale za to wegański smalec z fasoli jest bardzo zdrowy i dietetyczny, zwłaszcza w wersji fit, smażonej bez tłuszczu.
Poniżej prosty przepis na smalec z białej fasoli z puszki, jabłka i cebuli, hojnie doprawiony majerankiem, podany na domowym chlebie razowym (najprostszym sodowym lub drożdżowym) i posypany skwarkami z tofu wędzonego. Do tego jeszcze ogórek kiszony lub konserwowy i mamy pełnowartościową wyżerkę bez zawału sumienia.
Wegański smalec z fasoli i jabłka – SKŁADNIKI
- 1 średnia cebula
- 1 małe jabłko słodko-kwaśne (np. szara reneta, boskoop)
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego (niekoniecznie)
- 1 ząbek czosnku lub 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 240 g ugotowanej białej fasoli (1 puszka / słoik) + kilka łyżek płynu z puszki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
- sól, pieprz biały lub czarny
- SKWARKI: ½ kostki tofu wędzonego
Smalec z fasoli i jabłka – WYKONANIE
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką zagotowujemy kilka łyżek wody i wrzucamy drobno posiekaną cebulę, drobno pokrojone jabłko bez skórki, majeranek, sos sojowy oraz pieprz. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 minut mieszając i dolewając nieco wody od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek.
- Fasolę odsączamy i blendujemy z dodatkiem płynu z puszki lub wody i papryką wędzoną na puree.
- Zawartość patelni przekładamy do masy fasolowej, dodajemy płatki drożdżowe, mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.
Fit skwarki z tofu
Tofu kroimy w małą kostkę i na rozgrzanej na średnim ogniu, suchej (bez oleju) patelni z nieprzywierającą powłoką obsmażamy z każdej strony, aż się zrumienią.
Skwarkami można posypać chleb posmarowany smalcem lub wcześniej zmieszać je z pastą.
Smacznego !