Placki warzywne fit, smażone bez tłuszczu, wegańskie

Placki warzywne fit, smażone bez tłuszczu, wegańskie

Najprostszy przepis na placki warzywne z ciasta naleśnikowego. Wegańskie i dietetyczne – bez jajek, smażone bez tłuszczu. Pyszne na ciepło i na zimno, polecam je jako drugie śniadanie na wynos.

Moim ulubionym dodatkiem do tych i innych placków jest gęsty i kremowy jogurt sojowy zmieszany z małą ilością soku z cytryny, który idealnie zastępuje tłustą śmietanę.

Wegańskie placki warzywne fit – SKŁADNIKI

ok. 10 placków

  • 2½ kubka cienko pokrojonych, dowolnych warzyw. Mój ulubiony miks to: 2 pieczarki, mała marchewka, kawałek białej części pora, kilka łyżek posiekanego szczypioru / cebulki dymki, trochę natki pietruszki – wszystko na oko. Czasem dodaję jeszcze kawałek cukinii, ale bez niej placki są według mnie smaczniejsze
  • ¾ kubka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ¾ kubka wody
  • sporo pieprzu, sól

Wegańskie placki warzywne fit – WYKONANIE

  1. Marchewkę i pieczarki kroimy w jak najcieńsze słupki, pora kroimy wzdłuż na pół i potem w cienkie półplasterki, szczypior siekamy, listki pietruszki obrywamy. Warzywa wrzucamy do miski.
  2. Wsypujemy mąkę zmieszaną z solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie łączymy.
  3. Wlewamy wodę i mieszamy dokładnie.
  4. Dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu i nakładamy porcje ciasta – najlepiej smakują małe i cienkie placki.
  5. Placki przewracamy dopiero, kiedy porządnie usmażą się z jednej strony, inaczej się rozpadną. Im bardziej się przyrumienią, tym będą bardziej chrupiące.

Smacznego !

6 myśli na temat “Placki warzywne fit, smażone bez tłuszczu, wegańskie

  1. Dopiero od niedawna eksperymentuję w kuchni i okazuje się, że Twój blog jest w tym niezastąpiony. Do tej pory zniechęcały mnie skomplikowane przepisy, długi czas przyrządzania albo poszczególne składniki (w końcu jak chciałabym zjeść tłusto, zrobiłabym to na mieście). Masz może do polecenia inne inspiracje ze zdrowymi i ekspresowymi przepisami? A placuszki pyszne, tak trzymaj 🙂

    1. Dzięki! 🙂 Jeśli chodzi o inspiracje, to podglądam tylko anglojęzyczne strony, bo w polskim internecie bardzo mało jest na temat The Whole Foods Plant Based Diet (Low Fat). Z zagranicznych kanałów polecam np.: https://www.youtube.com/user/thevegancorner , https://www.youtube.com/channel/UCkVtuE3WR0NhNnDiP5d_pAA , https://www.youtube.com/channel/UCh2CcI5FT661MGIrZCxNeTw czy https://www.youtube.com/channel/UCoQYoidPFrVzR8jq_nui4Jg. Z książek ze zdrowymi wegańskimi przepisami bardzo lubię np. „Zdrowie bez recepty” dra McDougalla i „Chroń i lecz swoje serce” dra Esselstyna. Pozdrawiam!

  2. Bardzo lubię proste przepisy wytrawne, zainspirowałaś mnie do przepisu na wieczorne spotkanie jutro 🙂 Cukinii nie dodam ale chętnie zrobię z musem z papryki czerwonej i rozmarynem. Dobrego 2020 roku!

Dodaj komentarz