Pyszny, gorący, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego najszybszy i najłatwiejszy chleb razowy. Przepis idealny dla leniwych – bez drożdży, bez zakwasu, bez wyrastania przez co najmniej godzinę i praktycznie bez zagniatania ciasta – wystarczy tylko połączyć składniki.
To uproszczona wersja mojego ulubionego irlandzkiego chleba na sodzie (receptura), tym razem bez jogurtu sojowego, dzięki czemu przepis jest tańszy i jeszcze łatwiejszy. Dostępność jogurtów roślinnych w polskich sklepach, zwłaszcza w przyzwoitych cenach, wciąż jest niestety marna.
Upichcenie chleba na sodzie zajmuje mniej czasu niż wyprawa do marketu po jakiś podejrzany wypiek i nie wymaga talentu kulinarnego, ani nawet szczególnej staranności.
Szybki chleb bez drożdży – SKŁADNIKI
1 średni bochenek
- 500 g mąki pszennej razowej, może być pełnoziarnista orkiszowa. Najbardziej lubię typ 1850
- 1–1¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- ok. 310 g wody lub mleka sojowego czy owsianego
- 30 g octu balsamicznego, jabłkowego lub innego
Do ciasta dodaję jeszcze 1 łyżkę ksylitolu lub cukru oraz 1 łyżeczkę kminku niezmielonego.
DODATKOWO do posypania wierzchu
- mak lub płatki owsiane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, czarnuszka, kminek…
Szybki chleb bez drożdży – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180–200°C.
- W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, sól oraz kminek.
- Wlewamy wodę oraz ocet i łączymy wszystko najpierw łyżką, a następnie ręcznie. Ciasto krótko wyrabiamy, tylko do połączenia składników.
- Formujemy podłużny bochenek i przekładamy go na blachę pokrytą papierem do pieczenia lub silikonową matą (bardziej eko). Lekko go spłaszczamy, wierzch smarujemy wodą, boki ciasta oprószamy mąką, a środek posypujemy np. makiem. Na górze ciasto można naciąć na głębokość 0,5–1 cm.
- Pieczemy przez ok. 45 minut, studzimy na kratce.
Smacznego !
Czy można mąkę pszenna zamienić na owsianą? Jeżeli tak czy coś trzeba w przepisie dodatkowo zmienić? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Nie polecam zamieniać mąki, chleb wtedy raczej nie wyjdzie.
Czy gdybym zmniejszył ilość składników o połowę to powinienem skrócić czas pieczenia?
Tak, najlepiej wtedy trochę skrócić czas, ale nie o połowę, 😉 najlepiej zacząć od 40 minut.
Czy można użyć po połowie mąki razowej i zwykłej ?
Można bez problemu, byle była to zwykła pszenna.
Witam poszukuję przepisu na chleb razowy bo nie mogę jeść białej mąki oraz drożdży czy ma Pani jakiś przepis będę wdzięczna a przepisy są super pozdrawiam