Racuchy z plastrami jabłek w dzieciństwie często robiła mi Mama. Po latach to nadal moje ulubione śniadanie, dlatego przerobiłam je – już bez sentymentów – na wegańską fit wersję, czyli pełnoziarniste placki bez dodatku jajek, mleka i tłuszczu. Przepis jest szybki i wręcz banalny, a grubaśne racuchy z jabłkami smakują tak samo, jak te, które jadłam za dziecięcia. Najlepszym dodatkiem do nich jest kupny lub domowy syrop daktylowy.
Racuchy z jabłkami bez drożdży – SKŁADNIKI
2 porcje, 8–10 placków
- 1,5 jabłka, najlepiej boskoop lub szara reneta – te odmiany szybko miękną w trakcie smażenia i są przepyszne, słodko-kwaśne
- 130 g (niecały kubek) mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) lub zwykłej
- 180–190 g mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej owsianego
- 1–3 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Racuchy z jabłkami bez drożdży – WYKONANIE
- Jabłka obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm i usuwamy środek. Talarki nie powinny być zbyt grube, bo wtedy mogą nie zmięknąć w trakcie smażenia.
- Mieszamy dokładnie mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i cynamon.
- Dodajemy mleko i ponownie mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera.
- Plastry jabłek delikatnie zanurzamy w cieście, tak aby były nim dokładnie pokryte i układamy na rozgrzanej na średnim ogniu (bez dodatku tłuszczu) patelni dobrej jakości z nieprzywierającą powłoką. Smażymy z obu stron. Racuchy przewracamy dopiero, kiedy już porządnie usmażą się z jednej strony.
Ważne, żeby ciasto było odpowiednio gęste, bo wtedy można je smażyć na tyle długo, żeby jabłka zmiękły. Polecam też smażyć racuchy na średnim ogniu – na dużym placki mogą się spalić, a na małym jabłka mogą pozostać twarde.
Bon appétit !
Czym mogę zastąpić mąkę pszenną? Niestety nie mogę spożywać niczego co zawiera gluten a chętnie zamieniłabym na śniadanie moją owsiankę na racuchy.
Nie jestem pewna, bo jeszcze nie opracowałam przepisu na placki bezglutenowe, ale może na mąkę owsianą bezglutenową, albo jakąś mieszankę bezglutenową do wypieków…
Make zastap maka z ciecierzucy lub żytnia
Dlaczego robiłam je wg Twojego przepisu i się nie przekręcały? Za mało oleju czy mleka dałam?
Możliwe, że zbyt szybko przewracałaś placki na drugą stronę, albo Twoja patelnia nie ma powłoki nieprzywierającej.