Przepis na syrop daktylowy lub pastę daktylowy - najprostszy

Przepis na SYROP DAKTYLOWY lub pastę z daktyli, najprostszy

Poniżej najprostszy w całym internecie przepis na domowy syrop daktylowy lub pastę z daktyli (mus) – bez gotowania!

Daktyle to naturalne cukierki, dlatego są najzdrowszym słodzikiem! W 65% składają się z cukrów prostych, ale są również bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz sole mineralne, np. potas, miedź, magnez i mangan.

Syrop daktylowy / pasta z daktyli – SKŁADNIKI

  • 1 szklanka (150 g) suszonych daktyli bez pestek dobrej jakości, najlepiej niesiarkowanych – w wersji raw używamy świeżych
  • 0,5–1,3 szklanki letniej wody (lub więcej)

Syrop daktylowy / pasta z daktyli – WYKONANIE

  • Daktyle wraz z wodą miksujemy na gładką masę – do zrobienia pasty na zdjęciu użyłam tylko połowy szklanki wody. Jeśli dodamy więcej niż 1 szklankę płynu, otrzymamy syrop.

Syrop i pasta daktylowa nadają się do smarowania chleba, polewania naleśników, pankejków, można używać ich do ciast zamiast cukru itd. Warto poeksperymentować z konsystencjami, żeby sprawdzić która do czego najbardziej nam odpowiada.

Syrop i pastę przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez tydzień.

Bon appétit !

Źródła:

cronometer.com

„Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów”, Leanne Campbell

Are Dates Good For You?

The Healthiest Sweetener

Dodaj komentarz