daktylowe brownie

Daktylowe BROWNIE piernikowe – słodzone owocami, wegańskie

Pyszne, ekspresowe, jedynie 5-składnikowe i wściekle zdrowe brownie – razowe, bez cukru, bez dodatku tłuszczu i do tego wegańskie! Ten przepis w naturalny sposób wyewoluował z tej 3-składnikowej i turboszybkiej receptury: ciasto owsiano-daktylowe z kremem snickers. Oba wypieki przygotowuje się prawie tak samo, ale w obu przypadkach możemy zaliczyć spektakularną klapę, jeśli nie zblendujemy i wymieszamy wszystkiego w odpowiedniej kolejności, w miarę szybko i krótko mówiąc, trochę na odwal. Żeby daktylowe brownie powalało na blat nie tylko smakiem, ale i miało odpowiednią konsystencję, zapoznam Was z know-how. 😉 Całe szczęście, że mieszkam w Poznaniu – „mieście know-how”, chociaż ostatnio to już „miasto doznań”… Moje daktylowce nie od razu były odpowiednio jędrne, ale w czasie pewnego trzeciego śniadania, żując kolejne ciasto gumę, wyciągnęłam w końcu konstruktywne wnioski!

To brownie nie jest ekstremalnie słodkie, ale jeśli kogoś to zniechęca, może dorzucić do masy ze 2 łyżki ksylitolu.

 

Daktylowe brownie piernikowe – 6 porcji – SKŁADNIKI

  • 145 g mąki pszennej razowej drobno mielonej
  • 25 g kakao odtłuszczonego lub karobu
  • 20 daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 300 ml wody
  • 1½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej

 

Daktylowe brownie piernikowe – WYKONANIE

Cały sekret polega na tym, żeby miksować wodę z daktylami dość krótko, ale skutecznie i od razu połączyć tę masę z suchymi składnikami. Jeśli zblendujemy daktyle z wodą i odstawimy mus na kilka–kilkanaście minut, owoce wchłoną całą ciecz, z musu zrobi się galareta, a wtedy ciasto na pewno będzie gumowate.

  1. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę dokładnie mieszamy.
  2. Daktyle blendujemy z wodą, ale nie za długo – używam blendera o dużej mocy i miksuję może ze 30–40 sekund. Mus nie musi być zupełnie gładki. Od razu łączymy go z suchymi składnikami, ale mieszamy dość krótko. Nadgorliwość może skutkować kulinarną klapą.
  3. Masę wlewamy do formy (używam silikonowej) o średnicy ok. 20 cm i pieczemy przez ok. 35 min. (lub do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Bon appétit !

daktylowe brownie
Daktylowe brownie piernikowe polane syropem daktylowym

 

7 myśli na temat “Daktylowe BROWNIE piernikowe – słodzone owocami, wegańskie

    1. Na szczęście nie ma w przepisie sacharozy, a poza tym ciasto nie jest zbyt słodkie, ma dużo błonnika i jest zdrowe, więc można jeść bez obaw o poziom cukru 🙂

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *