Pieczony bakłażan w panierce - fit medaliony

Pieczony bakłażan w panierce – fit medaliony

Chrupiące, pieczone bez tłuszczu plastry bakłażana w dietetycznej panierce znane również jako wegańskie medaliony / kotlety / steki z bakłażana. Nie mogłam zdecydować się co do nazwy tego smakowitego dania, w każdym razie przepis jest ekspresowy i minimalistyczny.

Pieczony bakłażan w panierce – SKŁADNIKI

ok. 18 fit medalionów

  • 1 średni bakłażan
  • 4 hojne łyżki bułki tartej, u mnie razowa / pełnoziarnista, może być domowa
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 płaska łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz
  • sos sojowy o obniżonej zawartości soli

Pieczony bakłażan w panierce – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1 cm.
  3. W miseczce mieszamy bułkę tartą, płatki drożdżowe, czosnek, tymianek i pieprz. Do drugiej miseczki wlewamy sos sojowy.
  4. Plaster bakłażana zanurzamy z obu stron w sosie sojowym, strzepujemy nadmiar, następnie obtaczamy (lekko dociskając) w suchych składnikach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy jeszcze 17 razy. 😉
  5. Pieczemy ok. 25 minut na środkowej półce, aż panierka będzie chrupiąca, a środek nadal miękki i delikatny.

Podajemy prosto z piekarnika (z czasem panierka może stracić na chrupkości) w towarzystwie ziemniaków, makaronu, na kanapce czy w burgerze.

Rada: bakłażanów przed panierowaniem nie trzeba solić, czekać, aż puszczą sok, a następnie płukać, bo obecne odmiany tego warzywa już nie są gorzkie.

Smacznego !

Dodaj komentarz