Sądząc po moim uzależnieniu od pełnoziarnistego makaronu z sosami pomidorowymi, stwierdzam, że muszę mieć jakieś włoskie, nieznane korzenie. A z prostymi, pieczonymi pulpetami z soczewicy, czyli bezmięsnymi „mięsnymi kulkami”, spaghetti już nie może być lepsze! Niech Was nie zmyli ich chrupiąca skórka, w środku nie są suche, tylko kremowe. Akurat tym razem do zdjęcia wykorzystałam kupny wegański sos pomidorowy, ale jeśli macie ochotę zrobić go samemu, to polecam szybki sos potrójnie pomidorowy do makaronu lub błyskawiczny sos pomidorowy z przecieru (passaty).
Pyszne, wegańskie pulpety z soczewicy to świetna propozycja nie tylko na obiad, sprawdzą się również jako imprezowa lub piknikowa przekąska.
Dietetyczny przepis bez dodatku tłuszczu.
Wegańskie pieczone pulpety z soczewicy – SKŁADNIKI
ok. 15 pulpetów
- 2 szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej lub żółtej – czarna wymaga lekkiej zmiany przepisu, a z innymi nie próbowałam
- ¼–½ szklanki zblendowanej pełnoziarnistej bułki tartej
- ¼ szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 2 łyżeczki cebuli suszonej w proszku
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone w prasce
- ½ łyżki majeranku
- sól, pieprz
DODATKOWO
- sos pomidorowy (linki do 2 przepisów we wstępie)
- dowolny ugotowany makaron pełnoziarnisty
Wegańskie pieczone pulpety z soczewicy – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Soczewicę rozdrabniamy widelcem na miazgę (powinna być dość gładka) lub blendujemy.
- Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie, najlepiej ręką. Masa nie powinna być mokra.
- Nabieramy po ok. 2 łyżki ciasta i formujemy kulki / pulpety (kotlety też wyjdą), układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą i pieczemy przez 20–30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni, a środek będzie miękki.
Podajemy z makaronem i dowolnym sosem pomidorowym, posypane zielskiem oraz wegańskim parmezanem z orzechów.
Smacznego !