Wegański parmezan z orzechów

Wegański PARMEZAN z orzechów – „parmigiano–vegano”

Parmigiano–vegano 😉 – zdrowa i błyskawiczna alternatywa dla długodojrzewającego i bardzo drogiego, oryginalnego parmezanu z mleka krowiego, czyli Parmigiano–Reggiano. Wegański parmezan z orzechów smakuje bardzo podobnie, a wygląda prawie identycznie jak tarty, włoski ser. Niezastąpionym składnikiem tego przepisu są płatki drożdżowe nieaktywne, które są świetnym źródłem smaku umami i dzięki temu nadają posypce serowy smak i aromat.

Nieaktywne płatki drożdżowe są raczej nie do kupienia w zwykłym markecie. Ja zamawiam swoje przez internet, ale możecie popytać też w sklepach ze zdrową żywnością. Ich jakość może być bardzo różna, jeśli więc traficie akurat na jakieś smakowe paskudniki, nie zrażajcie się i szukajcie dalej, aż znajdziecie swoje ulubione.

Tarty parmigiano–vegano świetnie leży na większości włoskich potraw, jak spagetti czy lazania, ale pasuje również do sałatek, kanapek czy zup.

 

Wegański parmezan z orzechów – SKŁADNIKI

Czas przygotowania: 5 minut

  • ½ kubka migdałów bez skórki, nerkowców, orzeszków pinii, innych orzechów lub ich mieszanki – jeśli komuś to nie przeszkadza, migdały mogą nie być łuskane
  • 2–3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – koniecznie dobrej jakości
  • 1 łyżeczka suszonego, sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki kurkumy (niekoniecznie)
  • 1/8 łyżeczki chili (niekoniecznie)
  • 1/8 łyżeczki pieprzu białego (niekoniecznie)

 

Wegański parmezan z orzechów – WYKONANIE

  1. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy pulsacyjnie, najlepiej nie zupełnie na mąkę, tylko do uzyskania małych drobinek (okruchów). Jeśli przesadzimy z blendowaniem, będziemy mieć masło orzechowe.
  2. Posypkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku, w lodówce.

 

Bon appétit !

Źródła


vegan-parmesan-cheese


 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *