Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z przecieru

Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z przecieru (passaty)

Przepyszny, gęsty i kremowy sos pomidorowy, który smakuje jakby zawierał śmietanę kremówkę, ale w mojej wersji zabieliłam go sto razy zdrowszymi nerkowcami. Ten błyskawiczny i banalny przepis (wystarczy tylko zblendować) dedykuję D., który pół roku temu kupił sobie blender, a jeszcze ani razu go nie użył… Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z przecieru to najlepszy pretekst, żeby wreszcie odkurzyć i odpalić sprzęt, bo to danie dla iście początkujących.

 

Sos pomidorowy z przecieru (passaty) – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 400 g (360 ml) przecieru pomidorowego, czyli passaty
  • 60 g (½ szklanki) nerkowców – można dodać trochę mniej. Migdały bez skórek i orzechy ziemne też powinny być ok
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • 2 łyżeczki cebuli suszonej w proszku
  • 1–2 ząbki czosnku
  • pieprz lub kawałek papryczki chili
  • sól

DODATKOWO

  • ugotowany makaron o dowolnym kształcie, może być bezglutenowy – u mnie penne
  • liście bazylii – do posypania dania

 

Sos pomidorowy z przecieru (passaty) – WYKONANIE

  1. Nerkowce mielimy na mąkę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki sosu i blendujemy do uzyskania gładkiej pasty.

Do mielenia na proszek zbóż, orzechów, nasion, przypraw czy ziaren kawy oraz blendowania używam blendera NutriBullet.

Sos możemy od razu podać na gorącym makaronie lub podgrzać mieszając, ale najlepiej go nie gotować, bo jest bardzo gęsty i łatwo się przypala. W razie potrzeby sos można lekko rozcieńczyć wodą.

Bon appétit !

Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z przecieru (passaty)
Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z przecieru (passaty)

Dodaj komentarz