Wegańska fit pasta czosnkowa do pieczywa, jedna z moich ulubionych i bardzo łatwych. Świetnie smakuje i pięknie, wiosennie wygląda! Polecam do niej najłatwiejszy chleb pełnoziarnisty.
Pieczenie jednej główki czosnku jest raczej średnio ekologiczne, dlatego ja przypominam sobie o tej paście, kiedy akurat piekę jakieś wytrawne danie, np. bataty do obiadu.
Pasta z pieczonego czosnku – SKŁADNIKI
ok. 6 porcji
- 1 duża główka czosnku
- 1 puszka białej fasoli
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz biały lub czarny
- trochę soku z cytryny
Pasta z pieczonego czosnku – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
- Główkę czosnku można (ale nie trzeba) obrać z większości zewnętrznych łusek, ale bez rozdzielania ząbków. Górę możemy (ale również nie musimy) dodatkowo odciąć odsłaniając ząbki, jak na zdjęciu. Czosnek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze piekarnika / pergaminie i pieczemy przez ok. 40 minut do miękkości. Studzimy.
- Odsączoną fasolę i obrane z łupin ząbki czosnku blendujemy lub dokładnie rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Smacznego !