Wiosenna, intensywnie zielona fit pasta z białej fasoli z puszki lub groszku konserwowego, świeżej rukoli i tahini. Przepyszna, bardzo prosta i piękna! Hummus można przechowywać w lodówce do kilku dni.
Dla apetycznego kontrastu polecam hummus w kolorze pomarańczowym – paprykowy. Pasty najlepiej smakują na domowym chlebie ekspresowym.
Do ukręcenia zielonego hummusu zainspirował mnie ten przepis.
Pasta z fasoli i rukoli – SKŁADNIKI
- 240 g ugotowanej białej fasoli z puszki (słoika) lub groszku konserwowego + kilka łyżek płynu z puszki
- 15–20 g rukoli
- 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
- 1 mały ząbek czosnku (niekoniecznie, bo rukola jest ostra)
- sól
Można użyć białej fasoli ugotowanej w domu + kilka łyżek wody lub soku z jabłek.
Tahini można zamienić na 1 łyżkę podprażonych (na suchej patelni) nasion sezamu lub nawet masło orzechowe.
Pasta z fasoli i rukoli – WYKONANIE
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Płyn z puszki najlepiej dolewać stopniowo.
Smacznego !