Jeden z najszybszych i najprostszych słodkich wypieków, które możemy wyczarować, gdy nagle zachce nam się czegoś do kawy lub herbaty. Wegańskie babeczki daktylowe wymagają tylko 5 podstawowych składników, 5 minut na ukręcenie ciasta i 15 minut w piekarniku. Wychodzą miękkie, puszyste, lekko wilgotne i pyszne. Przy okazji są naprawdę zdrowe i fit, bo Matka Natura posłodziła je daktylami i sokiem jabłkowym.
Więcej przepisów na najzdrowsze słodycze znajdziecie pod tagiem daktyle.
Muffiny / babeczki daktylowe – SKŁADNIKI
ok. 9 średnich babeczek
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
- 200 g suszonych daktyli dobrej jakości, mięsistych
- ok. 340 g soku jabłkowego – ilość zależy od rodzaju daktyli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników
Muffiny / babeczki daktylowe – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Mieszamy suche składniki: mąkę, sodę i przyprawę.
- Daktyle i sok jabłkowy blendujemy. Konsystencja upieczonych muffinów zależy od stopnia zblendowania daktyli. Jeśli masa będzie zupełnie gładka, babeczki wyjdą delikatniejsze i bardziej wilgotne, a jeżeli w musie widoczne będą małe kawałki daktyli, muffiny wyjdą bardziej zwarte.
- Płyn wlewamy do suchych składników i łączymy łyżką. Ciasto powinno być bardzo gęste.
- Masę przekładamy do foremek na babeczki (u mnie silikonowe) i pieczemy przez 15–20 minut.
Muffiny wyjmujemy z foremek po przestudzeniu.
Smacznego !
Czy zamiast soku jabłkowego można dodać mleko roślinne?
Trzeba dodać chociaż trochę jakiegoś kwaśnego soku owocowego (np. 50 g), żeby przereagował z sodą. Resztę płynu można zamienić na mleko roślinne. Zamiast soku jabłkowego można użyć soku wyciśniętego z pomarańczy albo mandarynek.
Jakie maki bezglutenowe mogę dodać zamiast pszennej?
W tym przepisie nie polecam zamieniać mąki na bezglutenową, bo może wyjść zakalec.
Jaka inna mąkę mogę użyć ? Orkiszowa, ryżowa , owsiana? Mogę pomieszać?
Orkiszowa może być, ale to odmiana pszenicy.