Marchewka marynowana z kolendrą i sezamem

Marchewka marynowana z kolendrą, chili i sezamem

Smakowity i najprostszy przepis na wprowadzenie do menu większej ilości marchewki. Oto chrupiąca marchewka marynowana w soku z cytryny i sosie sojowym, podkręcona kolendrą, chili (u mnie gochugaru) i prażonym sezamem. Można podjadać ją jako samodzielną przekąskę, podawać w ramach surówki do obiadu albo upiększyć nią bowla.

Szybka marchewka marynowana – SKŁADNIKI

3–4 porcje

  • 3 spore marchewki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego, u mnie o obniżonej zawartości soli
  • ⅓ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • pieprz, chili / gochugaru
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego lub ksylitolu (opcjonalnie)
  • 1–2 łyżki grubo posiekanych liści i łodyżek kolendry (opcjonalnie)

Szybka marchewka marynowana – WYKONANIE

  1. Marchewkę tniemy w długie, bardzo cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw lub np. mandoliny. Okrągłe plasterki też będą OK.
  2. Sezam można podprażyć na suchej patelni, chociaż na surowo jest zdrowszy…
  3. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na co najmniej 15 minut do przegryzienia.

Marchewkę marynowaną przechowujemy w lodówce do ok. 4 dni.

Smacznego !

Dodaj komentarz