Smakowity i najprostszy przepis na wprowadzenie do menu większej ilości marchewki. Oto chrupiąca marchewka marynowana w soku z cytryny i sosie sojowym, podkręcona kolendrą, chili (u mnie gochugaru) i prażonym sezamem. Można podjadać ją jako samodzielną przekąskę, podawać w ramach surówki do obiadu albo upiększyć nią bowla.
Szybka marchewka marynowana – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- 3 spore marchewki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego, u mnie o obniżonej zawartości soli
- ⅓ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- pieprz, chili / gochugaru
- 1 łyżka nasion sezamu
- 1 łyżeczka cukru brązowego lub ksylitolu (opcjonalnie)
- 1–2 łyżki grubo posiekanych liści i łodyżek kolendry (opcjonalnie)
Szybka marchewka marynowana – WYKONANIE
- Marchewkę tniemy w długie, bardzo cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw lub np. mandoliny. Okrągłe plasterki też będą OK.
- Sezam można podprażyć na suchej patelni, chociaż na surowo jest zdrowszy…
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na co najmniej 15 minut do przegryzienia.
Marchewkę marynowaną przechowujemy w lodówce do ok. 4 dni.
Smacznego !