Makaron z dużą ilością warzyw, pieczarek i wegańskim, kremowym sosem na bazie nerkowców. Danie jest przepyszne, łatwe i zdrowe, a do tego prezentuje się całkiem wykwintnie, dlatego pasuje na co dzień jak i na specjalne okazje.
Makaron z warzywami i sosem – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- 150 g pełnoziarnistego makaronu lasagnette, orecchiette czy małych kokardek
- ½ cebuli czerwonej
- 1 papryka czerwona
- 200 g pieczarek
- ok. 100 g różyczek brokuła
- ok. 15 pomidorków koktajlowych
- ze 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
Wegański biały sos
- ok. 200 g (ml) mleka sojowego lub owsianego
- 30 g nerkowców
- 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych (dla serowego smaku)
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu ryżowego
- sporo pieprzu, sól jodowana
Makaron z warzywami i sosem – WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na dużą patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dodajemy kapelusze pieczarek pokrojone w plasterki i trzonki posiekane w jak najdrobniejszą kostkę.
- Wlewamy 2 łyżki wody i smażymy przez kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną.
- Dodajemy pokrojone różyczki brokuła i pomidorki koktajlowe. Smażymy na wodzie, aż warzywa będą miękkie.
- Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładko i wlewamy na patelnię.
- Wrzucamy gorący makaron oraz koperek / natkę, mieszamy i gotujemy, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
Jeśli sos na patelni za bardzo zgęstnieje, wystarczy dolać trochę mleka roślinnego lub wody.
Bardzo małe pomidorki koktajlowe wrzucam w całości, a większe kroję na pół.
Smacznego !
Witam,czy ten sos można zrobić z orzechów włoskich ?
Sos wyjdzie, ale będzie miał wtedy inny smak, bardziej wyrazisty. Nie wiem, czy orzechy włoskie nie zdominują tego dania, ale to już kwestia gustu. 🙂