Smakowity dressing paprykowy o bardzo intensywnej barwie, wręcz oczojebny. Sos ma idealnie gęstą i kremową konsystencję, która podkręci na maksa każdą sałatkę! W dodatku przepis jest wegański i bardzo dietetyczny – można polewać nim na bogato.
Lekki dressing z papryki konserwowej – SKŁADNIKI
ok. 3 porcje
- 1 cała, duża papryka grillowana z zalewy octowej – konserwowa (ok. 100 g), porządnie odsączona z zalewy
- ½ kubka płatków drożdżowych nieaktywnych
- sok z ½ dużej cytryny (ok. 40 g)
- 1–2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
- 1 ząbek czosnku lub ½ łyżeczki czosnku suszonego
- 1–2 łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki suszonej cebuli (niekoniecznie)
- sól lub jasne miso, pieprz / chili
Lekki dressing z papryki konserwowej – WYKONANIE
Wszystkie składniki sosu blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smacznego !
Czy można pominąć płatki drożdżowe lub co można zastosować zamiast nich?
Akurat płatki drożdżowe są w tym przepisie niezbędne, bo nadają smak i konsystencję.
Rozumiem, że nie można ich niczym zastąpić?
Tak myślę teraz, że może jednak nerkowe się sprawdzą, z 1/4 kubka…
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Nabyłam już płatki drożdżowe, więc będę próbować zgodnie z oryginałem
Smak sosu rewelacyjny. Zrobiłam zgodnie z przepisem i podbił moje i moich gości kubki smakowe.
Super, pozdrawiam! 🙂