Reumatoidalne zapalenie stawów to typowo współczesne zjawisko. Wielu badaczy jest zdania, że choroba ta nie występowała nigdzie na świecie przed rokiem 1800. W Afryce do 1957 roku nie odnotowano ani jednego jej przypadku. A w wiejskich regionach Chin i Indii, gdzie podstawą diety są rośliny skrobiowe oraz warzywa i owoce, ludzi nie dotykała ta przypadłość wcale lub bardzo rzadko. Nasi dalecy kuzyni weganie – goryle i szympansy oraz inne małpy, również nie biegają po lasach z opuchniętymi stawami. Niestety, wyjaśnienie tej choroby jest trudne do zaakceptowania dla większości nowoczesnych ludzi.
Podobieństwa chorób autoimmunologicznych
Wszystkie choroby autoimmunologiczne charakteryzują się podobnym tłem klinicznym i niektórzy naukowcy oraz lekarze proponują, żeby uznać je za grupę. Przemawia za tym również fakt, że czasami u jednej osoby pojawia się więcej niż jedno takie schorzenie. Dr Colin Campbell uważa, że tak jak w przypadku raka, „choroby autoimmunologiczne to jedna i ta sama choroba, umiejscowiona w różnych częściach ciała i przybierająca różne nazwy”. Wszystkie schorzenia autoimmunologiczne mają swój początek, „gdy układ immunologiczny zawodzi i zaczyna przez pomyłkę atakować komórki swojego ciała. Czy to trzustka w przypadku cukrzycy typu 1, czy otoczka mielinowa w stwardnieniu rozsianym, czy też tkanka stawów w artretyzmie (…).” W przypadku zespołu Sjögrena organizm uszkadza własne gruczoły ślinowe i łzowe.
Niewiele osób wie, że istnieją niezbite dowody mówiące o wpływie nabiału na zachorowanie na cukrzycę typu 1. Zdolność kazeiny do inicjowania tego schorzenia oraz innych chorób autoimmunologicznych, jak stwardnienie rozsiane, toczeń czy młodzieńcze reumatoidalne zapalenie stawów, została dobrze udokumentowana.
Ponieważ geneza schorzeń autoimmunologicznych jest taka sama, w leczeniu wszystkich tych chorób efektywne okazało się przestrzeganie jednej restrykcyjnej diety, która całkowicie wyklucza produkty odzwierzęce oraz produkty wysokoprzetworzone, w tym oleje roślinne.
Reumatoidalne zapalenie stawów – objawy i standardowe leczenie
Reumatoidalne zapalenie stawów to agresywna i oszpecająca choroba, która rujnuje życie w przypadku złego leczenia. Miliony ludzi na świecie cierpią z powodu ciągłego bólu, sztywności i postępującego zniszczenia stawów. Standardowa kuracja często opiera się na najbardziej toksycznych lekach, np. stosowanych również w leczeniu raków. Lekarze nie umieją lub nie chcą leczyć tego schorzenia za pomocą prawidłowej diety z powodów przede wszystkim finansowych. Wolą zapisywać pacjentowi farmaceutyki, które będzie musiał brać do końca życia, bo z góry zakładają, że będzie to wygodniejsze dla chorego, niż przestrzeganie surowej diety. Na szczęście po zrozumieniu przyczyn problemu i zdobyciu odpowiedniej wiedzy na temat odżywiania, pacjent może leczyć się sam i powrócić do zdrowia.
Mechanizm powstawania chorób autoimmunologicznych
Jak wygląda jeden z najbardziej prawdopodobnych mechanizmów zachorowania? Dieta bogata w produkty odzwierzęce prowadzi do powstania zespołu nieszczelnego jelita. To z kolei powoduje, że do krwi mogą przedostawać się z jelit niestrawione białka zwierzęca. System immunologiczny uznaje je za obce (i prawidłowo) i zaczyna produkować przeciwciała, które niszczą te białka. Jednak czasem się zdarza, że białka zwierzęce, które dostają się do krwiobiegu, mają taką samą sekwencję aminokwasów, jak białka w komórkach różnych narządów i tkanek naszego ciała. W przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów przeciwciała wytworzone do eliminowania obcych białek zwierzęcych, atakują również identycznie wyglądające białka tkanki stawów i wtedy powstaje stan zapalny. Na szczęście wyeliminowanie z diety produktów odzwierzęcych i olejów roślinnych powoduje prawie natychmiastową redukcję stanu zapalnego.
Dieta, która leczy reumatoidalne zapalenie stawów
Już od ponad 15 lat wiadomo, że konsumpcja mięsa może odgrywać kluczową rolę w przypadku zachorowań na reumatoidalne zapalenie stawów. Badania jasno wskazują, że im więcej dana populacja spożywa mięsa, tym więcej osób choruje. Okazuje się, że roślinna dieta może uchronić nas przed tym schorzeniem. Ale co, jeśli już nas ono dopadło, czy wtedy również ma znaczenie co jemy?
Prawie wszystkie dotychczasowe publikacje na ten temat wykazały, że pełnowartościowa dieta wegańska leczy to schorzenie. Np. badanie opublikowane w 2010 roku opisuje przypadek 32-letniej kobiety, która jadła jajka, nabiał oraz mięso i cierpiała na tak silne zapalenie stawów, że została poddana chemioterapii i leczeniu sterydami. Ale w momencie, kiedy przestała spożywać produkty odzwierzęce, jej objawy zniknęły. Za pomocą zmian w diecie mogła włączać i wyłączać symptomy choroby na tyle skutecznie, że na dzień przed wizytą u specjalisty musiała zjeść mięso, żeby udowodnić lekarzowi, że naprawdę cierpiała na ciężką postać reumatoidalnego zapalenia stawów.
Dieta, która leczy reumatoidalne zapalenie stawów i inne choroby autoimmunologiczne – metoda dr. McDougalla
W 2002 roku dr McDougall wraz z ekipą przeprowadzili badanie nad wpływem niskotłuszczowej (ok. 10% kalorii w diecie pochodzi z tłuszczów), pełnowartościowej diety roślinnej w leczeniu tego schorzenia. W 4-tygodniowym eksperymencie wzięło udział 24 pacjentów w wieku 27–80 lat, w umiarkowanym lub ciężkim stadium reumatoidalnego zapalenia stawów. Uczestnicy badania musieli w tym czasie wykluczyć z diety wszystkie produkty odzwierzęce (nabiał, mięso, ryby, jaja) oraz produkty wysokoprzetworzone, w tym cukier i wszystkie oleje roślinne (oliwa, olej lniany itp.). Ich menu składało się z produktów skrobiowych, jak ziemniaki, słodkie ziemniaki, brązowy ryż, chleby razowe, makarony razowe, fasole i inne strączki, oraz świeże lub mrożone warzywa i owoce. Badani mogli jeść, ile chcieli.
Wyniki eksperymentu wykazały znaczną redukcję symptomów choroby u pacjentów. Badani wskazali na sporą ulgę w bólu, zmniejszenie wrażliwości stawów, zmniejszenie opuchnięcia stawów oraz mniejsze uczucie porannej sztywności stawów. Dodatkowo każdy z uczestników stracił na wadze średnio 3 kg. Okazało się, że pacjenci, których stan poprawił się najbardziej, to osoby, które na początku badania cierpiały na najostrzejszą postać choroby.
W eksperymencie nie wykluczono z jadłospisu produktów bezglutenowych, co – jak twierdzi dr McDougall – mogłoby jeszcze poprawić wyniki. Badanie trwało dość krótko, najlepsze rezultaty u pacjentów widoczne są średnio po około 4 miesiącach od wprowadzenia w życie prawidłowego sposobu odżywiania. Wiele osób pierwsze pozytywne zmiany zaczyna zauważać już po 4–7 dniach. U niektórych chorych leczenie może potrwać nawet rok czy dwa, dlatego trzeba być cierpliwym. Kluczem do zdrowia jest absolutnie ścisłe przestrzeganie niskotłuszczowej, pełnowartościowej diety roślinnej, która dostarcza organizmowi idealnej ilości kalorii, białek, tłuszczów, witamin i minerałów, włącznie z wapniem, cynkiem i żelazem.
W przeciwieństwie do kuracji farmaceutykami, wegański sposób odżywiania jest tani, nie ma żadnych negatywnych skutków ubocznych, u wielu pacjentów powoduje ogromną poprawę stanu zdrowia, a u części z nich prowadzi do całkowitego ustąpienia objawów reumatoidalnego zapalenia stawów. Jak do tej pory żaden standardowy medykament nie spowodował kompletnego cofnięcia symptomów tej choroby.
Kolejną świetną wiadomością jest fakt, że dieta niskotłuszczowa i niskocholesterolowa jest polecana również w prewencji i leczeniu innych przewlekłych schorzeń, m.in. choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, otyłości i niektórych form raka.
Pełnowartościowa, niskotłuszczowa dieta roślinna |
|
Co jeść |
Czego nie jeść |
Produkty skrobiowe: ziemniaki, słodkie ziemniaki, brązowy ryż, chleby razowe, makarony razowe, kasza gryczana, kasza jaglana, quinoa, nasiona roślin skrobiowych … | Produkty odzwierzęce: nabiał, mięso, ryby, jaja |
Warzywa | Oleje roślinne, np. oliwa, olej lniany, olej kokosowy |
Owoce | Produkty zawierające gluten: pszenica, owies, żyto |
Grzyby | Soja, kokos, oliwki, awokado, kakao, orzechy i nasiona |
1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego dziennie (wg dr. Michaela Gregera) | Biała mąka, biały ryż, cukier |
Witaminy D3 i B12 |
Dieta, która leczy reumatoidalne zapalenie stawów
Leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów – posty i dieta eliminacyjna
Głodówka zmniejsza przepuszczalność jelit i dzięki temu redukuje symptomy reumatoidalnego zapalenia stawów. Badania wykazały jednak, że kiedy potem pacjenci wracają do dawnych nawyków żywieniowych, np. do jedzenia nabiału, jelita znów stają się bardziej przepuszczalne i choroba powraca.
Całkowite wykluczenie wszystkich pokarmów z diety (poza wodą) na czas głodówki jest najlepszą metodą na redukcję przedostawania się obcych białek do krwi. Post oparty na ograniczonych ilościach warzyw i soków owocowych również zmniejsza przepuszczalność jelit. Jednak przestrzeganie diety roślinnej eliminującej produkty, które w największym stopniu wywołują reakcje immunologiczne prowadzące do objawów reumatoidalnego zapalenia stawów, jest bardziej praktyczna, a jej efektywność została w przeszłości udowodniona. Trzeba zaznaczyć, że takich uzdrawiających efektów nie daje dieta roślinna wysokotłuszczowa, działa tylko wersja niskotłuszczowa.
Dieta (mocno) eliminacyjna 🙂 sprawdza się u pacjentów z ukrytymi nietolerancjami i nadwrażliwościami pokarmowymi, u których pełne niskotłuszczowe menu roślinne nie daje oczekiwanych rezultatów. Jednak takie przypadki zdarzają się bardzo rzadko. Dobrze jest wtedy na jakiś czas ograniczyć jadłospis tylko np. do ziemniaków, słodkich ziemniaków oraz brązowego ryżu (plus oczywiście woda) i z czasem dodawać po kolei inne pokarmy i przyglądać się reakcjom organizmu. W ten sposób można wykryć produkty, które nasilają objawy choroby autoimmunologicznej.
Wszystkich zainteresowanych tematem zachęcam do zapoznania się z poniższymi źródłami.
Dieta, która leczy reumatoidalne zapalenie stawów – źródła
„Nowoczesne zasady odżywiania”, dr T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell II
„Zdrowie bez recepty”, dr John A. McDougall
„Jak nie umrzeć przedwcześnie”, dr Michael H. Greger, Gene Stone
Diet: Only Hope for Arthritis – dr John A. McDougall
John McDougall, MD – Inflammatory Arthritis
Truth about Rheumatoid Arthritis Diet Treatment with Dr McDougall
Dr. John McDougall Discusses Arthritis, Webinar 12/29/16
Why Do Plant-Based Diets Help Rheumatoid Arthritis?
The Inflammatory Meat Molecule Neu5Gc
Clint Paddison at TEDxBondUniversity – wystąpienie osoby, która za pomocą diety roślinnej pozbyła się objawów choroby
Rheumatoid Arthritis Diet Presention | Clint Paddison Keynote ICNM
Rheumatoid Arthritis Diet – Natural treatment for RA
A propos ziemniaków, czy nie jest tak że psiankowate broją w stawach? i jeszcze chciałam dopytać czy halluxy można podciągnąć pod RZS bo to co podają różne źrodła w tym wiki że to wina ciasnego wysokoobcasowego obuwia jakoś do mnie nie przemawia. Pozdrawiam
Nie spotkałam się z potwierdzeniem teorii, że psiankowate działają szkodliwie przy RZS. A tematu haluksów nigdy nie zgłębiałam, więc tutaj nie mogę się wypowiedzieć. 🙂
Witam. Dziękuje za odpowiedź.
Witam, dlaczego trzeba wyeliminować soję?
Jaki mógłby być zamiennik tofu?
Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam
Soja jest ogólnie zdrowa, ale w tym przypadku chodzi o to, że zawiera dość dużo tłuszczu, a dieta przy RZS powinna być niskotłuszczowa. Tofu można zamienić na inne strączki, bo one mają mało tłuszczu.
Hej, bardzo ciekawy artykuł. Jaki chleb razowy można spożywać, z jakiej mąki? Z tego co widzę to żytni odpada…
Czy płatki owsiane to jest to samo co owies? Też ich nie powinno się jeść? Może płatki owsiane bezglutenowe?
Pozdrawiam 🙂