Smakowite, dietetyczne i tanie danie: pieczone kotlety ziemniaczane z tofu i koperkiem. Bez jajka i zbędnych wegańskich zamienników. Do tego zestaw surówek i zdrowy obiad gotowy. Kotlety ruskie są świetne również na zimno jako przekąska.
Wegańskie kotlety ziemniaczane – SKŁADNIKI
ok. 9 kotletów
- ok. 500 g mączystych ziemniaków
- ½–1 średnia cebula (niekoniecznie)
- 1 opakowanie (200 g) tofu wędzonego
- 60–70 g zmielonych na mąkę płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
- 3 łyżki posiekanego koperku
- ¾ łyżeczki czosnku w proszku
- sól, sporo pieprzu, gałka muszkatołowa
- do obtoczenia: bułka tarta pełnoziarnista
Kotletów można nie obtaczać, też będą apetyczne.
Wegańskie kotlety ziemniaczane – WYKONANIE
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach na parze, następnie przekładamy na talerz, lekko studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozdrabniamy tłuczkiem o drobnych oczkach.
- Cebulę kroimy jak najdrobniej i smażymy na kilku łyżkach wody, aż będzie zupełnie miękka. Na koniec płyn z patelni całkiem odparowujemy.
- Tofu rozdrabniamy w blenderze (nie na miazgę) lub widelcem.
- Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie zagniatamy dłonią.
- Formujemy kotlety małej lub średniej wielkości, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 minut.
Smacznego !